2015-04-14

Vilka regler och lagar gäller vid nätköp och internetköp samt näthandel som privatkonsument enligt distansförsäljningslagen, marknadsföringslagen, konsumenttjänstlagen, konsumentköplagen?

Hej

Det är så att jag var dum och nappade på ett erbjudande på att prova på en dejtingsida för 49:- för en månad. Vad jag helt missade var att om man inte sa upp det inom en viss tid blev man bunden på tre månader, ca 550 kr/mån. Vilket de nu kräver av mig. Det jag undrar är om man verkligen får göra så?

MVH Magnus


Hej Magnus

Ja, de är en mycket bra fråga du ställer. Tyvärr blir den svår att svara på. När vi inte har tillgång till den exakta avtalsvillkoren som gäller för den sidan som du är medlem på. Men vi kommer att svara dig generellt här istället om vad det är som gäller.

När du handlar på internet, via telefon eller av en säljare som befinner sig utanför sin affärslokal har du 14 dagar på dig att ångra ditt köp. Då gällerlagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler som du kanläsa mer om här.

Marknadsföringslagen skall skydda dig mot vilseledande, aggressiv och annan otillbörlig marknadsföring. Den ställer bland annat krav på att marknadsföring inte ska ha en negativ påverkan på din förmåga att fatta ett välgrundat köpbeslut. Mer om Marknadsföringslagen kan du läsa mer om här.

Vilseledande information
En säljare får i reklamen inte använda påståenden som är vilseledande, till exempel när det handlar om varans kvalitet eller pris. Säljaren får inte heller utelämna väsentlig information så att marknadsföringen blir vilseledande. Om informationen är oklar, obegriplig eller på annat sätt olämplig jämställs det med att information utelämnats.

Vid köperbjudanden
Om en säljare marknadsför en bestämd produkt tillsammans med en prisangivelse måste också annan information finnas med. Marknadsföringen måste då bland annat innehålla produktens utmärkande egenskaper, pris och betalningsvillkor.

Konsumenttjänstlagen gäller när ett företag utför en tjänst åt dig. Lagen är tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att företag inte får ge dig sämre villkor än de som finns i lagen. Allt om konsumenttjänstlagenfinns att läsa här.

Konsumentköplagen gäller när ett företag säljer varor till dig. I lagen står det bland annat vilka regler som gäller om det är fel på en vara och vad du då kan kräva av företaget. Mer om konsumentköplagen kan du läsa här.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar