2017-04-21

Kan man och hur häver man en beställning av ett husköp och husbyggnation enligt konsument tjänstlagen och köplagen?

Hej!

Har hamnat i en situation där vi håller på att kolla om möjligheterna att häva ett entreprenörskontrakt med en husleverantör.

Vi ingick i höstas ett avtal med en sundsvallsfirma för att få ett hus uppbyggt till oss. Det skulle enligt påskrivna avtal vara klart 31 dec, men är ännu inte klart. I en mailkonversation har ett flytande nytt ungefärligt datum, från deras sida nämnts. Vilket var "ungefär 15 feb".

Förutom denna försening, så har vi även problem med att tjänsten inte alls kan sägas vara fackmannamässigt gjorda. Så det är både en fördröjning samt fel, på tjänsten vi köpt.

Har just gjort en slutbesiktning och entreprenaden blev underkänd. Bokade då ett möte med hustillverkaren, där vi blev tvungen att bryta mötet pga hustillverkarens representant inte gick att föra en normal dialog med. Efter det rekommenderade besiktningsmannen oss att häva avtalet.

Men går det att få lite råd om vad som gäller när man vill göra det? Hur går man tillväga? Vem lämnar man in en sådan skrivelse till? Var kan man få hjälp? Hur tas beslutet om det ska hävas avtalet? Har suttit och läst konsumenttjänstlagen och tycker att enligt den, skulle gå att bryta.

Efter mötet vi inte kunde fullfölja, har hustillverkarens representant meddelat att de överväger att begära en överbesiktning.

MVH
Kathrin


Hej Kathrin

Ja om inte vara eller tjänst uppfyller dem kraven som annser vara normala eller som har utlovats enligt vad som är avtalat. Så har man som konsumt rätt att häva ett avtal enligt konsumnt tjänstlagen, och så som besiktingsmannen rekommenderat er att göra.

Ni skriver ett brev till säljaren om vilka brister och fel som ni åberopa för att ni vill häva köpet, och skickar det rekommenderat till säljaren så ni har bevis för att ni har överlämnat en begäran om häva hus köpet.

Gå inte husförsäljaren frivilligt med på häva köpet mellan er angående husbygget. Så får ni vända er till tingsrätten och stämma husförsäljaren och där begära att domstolen beslutar om att köpet skall häva på dem grunderna som ni åberopar och enligt konsument tjänstlagen.

Sen tar domstolen beslut om dem bristerna och felen kan anses utgöra en sådan grund enligt konsument tjänstlagen att ni har rätt att häva köpet.

Om ni vill ha juridisk hjälp och tycker det är svårt att själva driva ett sådant här ärende och tvistemål. Så kan ni vända er till en advokatbyrå eller en jursitbyrå som oss här och få hjälp med att driva ert ärende.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig? 

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här. 


Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på? 

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar