2014-08-10

Regler för arbetstillstånd och arbetsinvandring för icke EU medborgare till Sverige

Hej

Jag har en Sushi restaurang och har försökt att hitta och anställa en Sushi kock i Sverige, och som då är både utbildad och kvalificerad för jobbet.

Men efter att ha annonserat både på Arbetsförmedlingen och på andra jobbannons ställe, så har jag inte lyckats hittat någon i Sverige som uppfyller varken kraven eller kvalifikationerna för jobbet som Sushi kock.

Nu funderar jag på att söka efter samt försöka anställa en Sushi kock ifrån något land som både har utbildade Sushi kockar och som lever upp till dem kvalifikations kraven som krävs för att kunna göra hög kvalitativ Sushi till mina gäster.

Frågan jag har är:

Vad och hur skall jag göra för att kunna anställa någon som inte kommer ifrån EU och som inte är EU medborgare?

Tack för dit svar och hjälpen. Mvh Mi Hong


Hej Mi

På Migrationsverkets hemsida på länken här finns de bra beskrivet vad som gäller och hur man gör om man vill anställa olika arbetstagare som inte är EU medborgare, och som inte har arbetstillstånd i Sverige.


Lite förenklat kan man säga. Att om du skall kunna anställa någon som inte är EU medborgare, och som inte kommer inifrån EU, innebär att du måste ha gjort följande:

  • Annonsera tjänsten Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst 10 dagar
  • Erbjuda anställningsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
  • Erbjuda en lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
  • Ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring när arbetstagaren påbörjar anställningen
  • Erbjuda arbete i sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden före skatt
  • Skapa ett anställningserbjudande och ge berörd facklig organisation tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren.

Läs mer på Migrationsverkets hemsida här för utförligare upplysningar:


Plus eftersom att det rör sig om restaurangbranschen, så ställs det högre krav för att få arbetstillstånd inom denna branschen, och detta innebär att du måste:

  • Ange den SIN kod som du fått ifrån skatteverket, och som därmed anger inom vilken bransch som ditt företag är verksamt.
  • Plus du måste kunna redovisa hur företaget klarar av att garantera lön för de personen som du söker arbetstillstånd för
  • Samt du måste ge in ett företagetsskattekontoutdrag för de 3 senaste månaderna, och som bevis på att du har skött dina tidigare skatteinbetalningar för dem tidigare arbetstagare som du anställt och som inte är EU medborgare.

Här hittar du mer info om vilka branscher och SIN koder som omfattas av dem högre kraven för arbetstillstånd vid anställning av icke EU medborgare.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar