2014-12-14

Falsk ryktesspridning är förtalsbrott och ärekränkningsbrott av familjeförhållande och familjen

Hej!

Min familj består av sambo och ett barn. Jag har en anhörig som nu har ställt till det rejält för oss.

Se våra juridiska svar i kursivstil efter respektive fråga som du här ställt här.

Hen har påstått för åtminstone en person att min sambo misshandlar mig och vårt barn. Det har aldrig skett! Till saken hör att min sambo aldrig har gillat min släkting, och han har ganska tydligt visat det. Jag har genom åren förstått att min släkting är en elak person, och jag har mer och mer dragit mig undan allt umgänget med denna personen.

I somras var vi på en gemensam fest där min släkting be fann sig. Hen drack sig ganska berusad. När jag skulle åka från festen kom hen och fram och sa "Hur har du det?". "Vad då?" Jag fattade ingenting!
Hen tyckte att min sambo hade varit otrevlig mot mig och vårt barn på en tidigare avslutning. Hen säger att hen är orolig för att min sambo inte är snäll mot mig och vårt barn. osv. Jag sa att hen inte behöver vara orolig, och att min sambo är en bra sambo samt pappa till vårt barn.

Sen har jag alltså hört av flera personer att hen har sagt bl.a. "Tycker du att det är ok att sambon misshandlar sin egen kvinna och sitt barn?". Då hen är en person som missbrukar sprit och gärna pratar med "allt och alla". Gör att vi är nu oroliga för att hen skall sprider detta illvilliga rykte vidare, och därför känns det nu mycket oroväckande.

Vad jag förstår skulle vi kunna polisanmäla hen för förtal, är det så?

Ja, om hen sprider falska rykten om er familj och som kränker er, så klassas de som förtal enligt lagstiftningen.

Men förtalsbrott är tyvärr inget prioriterat brott i Sverige idag. Så räkna inte med att en polisanmälan mot hen kommer att leda till att polisen och åklagaren kommer att inleda och starta en utredning om förtals- och ärekränkningsbrott mot hen.

Ni kan själva välja att stämma hen och därmed väcka enskilt åtal mot hen för förtals- och ärekränkningsbrott, om ni önskar att få hen fälld för dessa brottsliga handlingarna, och som ni anser att ni ha blivit utsatta för. 
Men detta är förenat med en viss risk. För om man förlora ett enskilda åtalet så måste man bekosta motpartens rättegångskostnader. Därför rekommenderar vi er att först konsultera en jurist innan ni bestämmer om att ni skall väcka ett enskilt åtal eller inte mot hen.

Vi har även funderat på att skicka ett brev till hen, eventuellt då skrivet med hjälp av en jurist, i vilket vi typ skriver. - Att om vi hör fler sådan här falska illvilliga rykten, så kommer vi att polisanmäla hen för att ha spridit dessa falska anklagelserna och ryktena osv.

Detta är mer en psykologisk än en juridisk fråga. Men det kan ju helt klart vara värt ett försöka att ta kontakt med en diplomatisk jurist, och som kan förklara på ett bra och pedagogiskt för hen, och om hur ni upplever situationen, samt vilka allvarliga judiska konsekvenser detta kan få för hen, och speciellt om hen väljer med att fortsätter med sitt ”pladdrande” om er och er familj fram över och detta ”till allt och alla”. Plus detta är garanterat ett mycket mer riskfritt samt mindre kostsamt försök att göra, än att bestämma sig för att stämma och få hen fälld för ett förtalsbrott samt ärekränkningsbrott.

Å om vi hör att hen har sagt detta till någon mer efter denna kontakten från juristen, och om hen dementera att hen har sagt detta till flera olika personer. Vad gör vi då?

Om de fortsätter efter detta. Kan ni fundera över om ni skall stämma hen på ett civilrättsligt skadestånd, och detta för att hen är upphovsmannen till och har medverkat till att startat samt fortsatt med att sprida dessa falska rykten om er och er familj.

Men tänk på att det är ni som har bevisbördan och skall kunna bevisa att ni blivit utsatta för denna falska ryktesspridningen av hen. Därför är det mycket viktigt med att ni alltid dokumentera allt som ni både har hört samt vad ni ser och de som händer. Så att ni kan bevisa vad som hen har sagt och gjort, och detta fram tills dess att ni i så fall bestämmer er för att stämma hen på ett civilrättsligt skadestånd.

Mvh Xxxx

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

4 kommentarer:

 1. Ryktes-spridningen kan väl vara sann och ändå vara förtal, det som är bärande är ju om det är miss-krediterande oavsett sanningshalten, som jag minns det?

  mvh Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sprider man misskrediterande rykten helt grundlöst, och bara för att man bara vill skada någon annans trovärdighet, så kan de också bli tal om att man förtalar någon.

   Radera
 2. bara undrade varför ett ord som betyder slip sten används så ofta och används istället för "person" eller "hon/han" ????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kunde använt "person" istället men ville pröva hur det blev med "hen" istället och vilka reaktioner vi skulle få på det.

   Tack för dina synpunkt.

   Radera