2016-09-30

Vad gör man om man har ett avtal om att häva ett köp med säljaren och denna väljer att inte följa samt återbetala pengarna enligt kontraktet?

Hej!

I våras köpte vi en begagnad, renoverad båtmotor av ett båtmotorföretag. Vi lämnade in vår gamla motor och fick utöver den även betala 80 000 för den nyrenoverade. 1 års garanti skulle gälla för den nya motorn. Även ett garantibevis på vad renoveringen omfattat på den nya motorn.

Redan vid installation uppmärksammar vår mekaniker att vissa delar borde varit bytta. Vår säljare går inte att nå, så vi får bekosta dessa delar. När motorn är monterad och båten testkörs, uppmärksammas allvarligt fel.

Jag kontaktar säljaren som efter flera månader skickar en mekaniker. Jag ringer, mejlar och sms:ar flertalet gånger var och varannan dag. Tiden för när säljarens mekaniker ska åka och fixa skjuts fram flertalet gånger.

Till slut konstaterar även säljarens mekaniker att det är ett så allvarligt fel att motorn måste bytas.
Säljaren går med på att byta motorn till en ny, renoverad, motor och att 1 års garanti ska självklart förlängas. Eftersom vi nu inte kan använda båten på hela sommaren, så får vi nya löften på att vi ska bli kompenserade för detta och att han är mycket ledsen för det inträffade. Vi ska inte behöva stå för några kostnader av motorbytet och kompenseras med serviceavtal mm.

Från augusti så jagar jag sedan säljaren som har mycket och göra mm och att han nu har en ny motor på gång. Ny tider för leverans sätts upp och sen kommer olika förklaringar på varför det tar tid osv.
Till slut kommer motor 2. Även denna motor har så allvarliga fel, så att den inte kan installeras. Även denna gång konstaterar säljarens båtmekaniker att även motor 2 har allvarliga fel.
Nu kontaktar jag säljaren och vill omedelbart häva köpet.

Jag får ett skriftligt löfte om att säljaren går med på att samma dag återbetala de 80 000kr. Tills jag ser att pengarna kommit in på mitt konto får jag som säkerhet behålla både motor 1 och 2. Han säger att de har ett sammanlagt värde på 250000.

Några pengar har vi ännu inte sett röken av. Sista bankdagen är imorgon. Tror inte vi får några heller.

Så hur kan vi nu gå vidare?

Kostnader vi vill få ersättning för är:
80 000 för motor 1.
45 000 för vår inbytesmotor
Ersättning för delar som borde varit bytta.
Arbetskostnader för vår båtmekaniker.
Kompensation för avsatt tid och en förstörd semester.
Rättegångskostnader.

Alt
80 000 kr samt att vi har rätt att behålla motor 1 och 2.

Tacksam för er hjälp med rådgivning. Troligen behöver vi driva detta via tingsrätt?!

Vad ska vi göra nu?

Hälsningar

Maria


Hej Maria

Eftersom ni har ett skriftligt avtal om hur mycket samt när båtmotor försäljaren skall senast göra återbetalningen till dig angående att ni nu har hävt köpet mellan er.

Innebär att om du inte får betalat senast den dagen som står i ert avtal. Så skall du enligt lagen skicka en påminnelse till motparten om att du inte har fått betalt enligt de som är avtalat mellan er.

Får du ändå inte betalt efter detta att du har skickat din påminnelsen, så skall du lämna vidare ditt krav till Kronofogden. Där skall du ansöka om ett betalningsföreläggande av din fordran. Mer information om hur du lämnar in samt ansöker om ett betalningsföreläggande hittar du på kronofogdens hemsida på direkt länken här.

När du lämnat in ditt betalningsföreläggande, så får motparten tillsänt sig ett brev om ditt krav av Kronofogden. Detta kan motparten välja ett godkänna eller bestrida.

Godkänner motparten ditt krav, så kan du välja att begära att kronofogden går vidare med olika indrivningsåtgärder för att du skall få dina pengar.

Bestrider motparten ditt krav så är det en tvistig fordran enligt lagen, och då kan du välja att begära att ärendet går vidare till tingsrätten, och att det där skall avgöras genom en rättegång och du får ett domslut som fastställer kravet.

När du har ett domstolsbeslut kan du lämna in det till Kronofogden och begära att dem driver in skulden enligt vad domstolsbeslutet säger.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar