2015-10-09

Vad kan man och har man rätt att kräva vid ett avtalsbrott och kontraktsbrott vid en överlåtelse en verksamhet och en företagsöverlåtelse?

Hej

För två år sedan skrev jag ett treårigt arrendeavtal på en restaurang. Efter 2 år ville fastighetsägaren lösa vårt avtal i förtid och driva verksamheten i egen regi. Vi hittade en överenskommelse där ett av villkoren var en ekonomisk ersättning till oss, och i avtalet står det att denna ersättning på x kr skall vara betald senast 2015-09-15. Idag är det 2015-10-07 och vi har inte fått några pengar.

Är det ett avtalsbrott och vad kan jag ställa för krav till fastighetsägaren? Kan jag rent av kräva tillbaka verksamheten?

Tack på förhand
Kaj


Hej Kaj

Vi svarar på dina frågor här underförutsättning om att de inte står något i avtalet i emellan er, om hur ett eventuellt avtalsbrott skall regleras mellan er.

Det är uppenbart ett avtalsbrott. Eftersom inte motparten har uppfyllt sin dela av avtalet genom att inte betala ut den angivna summan till den 2015-09-15, och så som det är angivna i avtalet om att denna skulle vara utbetald till dig.

Härmed kan och har du rätt att kräva kompensation för avtalsbrott enligt avtalslagen.

De vanligaste kravet man brukar ställa är att man vill ha utbetalt det avtalade beloppet enligt kontraktet och detta jämnt ränta.

Men du kan och har även rätt att istället kräva att avtalet skall ogiltigförklaras, och att du därmed vill ta och ha tillbaka verksamheten.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar