2015-09-21

Vem betalar skatten vid en försäljning och köp av en rörelse samt företagsöverlåtelse av ett företag och dess verksamhet?

Hej

Se våra svar i kursivstil efter respektive fråga här.

Jag sålde en verksamhet förra året 2014 i Oktober, och hade lagt ut den på blocket med en summa 140 000 kr för få se om de fanns något intresse.

Gäller affärsöverlåtelse. En personen ringde sa jag vill ha firman, och frågade efter mitt konto och satte in pengar direkt utan ta kvitto eller överlåtelse papper.

Jag sa det tillkommer skatt också annars så kommer detta kosta 210000. Men då sa han att jag betalar vad som står i annons. Men då sa jag det är inte det priset med inräknad skatt. Så det betyder vi har en tvist.

Min fråga är måste jag skriva kvitto på detta trots jag inser att skatten borde läggas på. För annars betyder det att jag sänder in kvitto och får en skatteskuld på mig och har sålt en firma för 70 000 kr och om jag ska dra skatt på de som personen bara satt in 140 000 kr. Nu undrar om jag blir skyldig eller om han blir skyldig?

Som du beskriver det så blir och är det du som är skyldig att betala skatten på dem pengarna som du har tjänat och sålt din firman för.

Personen som köpt anser få kvitto och jag anser att personen ska betala skatt själv på detta belopp. Har även frågat om vi kan komma överens mellan oss men personen vill ha kvitto på mitt personnummer vilket jag blir skrämd av då de inte är den summan jag tänkt mig. Nu undrar jag också om jag kan kräva personen på skattillägg och skicka papper på överlåtelse av firma nu eller om jag ska låta det vara också?

Som du beskriver det så har du annonserat ut din firman för 140 000 kr på blocket. De innebär att du har begärt och sålt din firman för denna summan. Att komma och kräva skatt på försäljningspriset nu i efterhand är inte något som är vedertaget vid överlåtelser av företag.

Samt att enligt avtalslagen gör man bedömningen att du i praktiken har sålt din firma för 140 000 kr till köparen dessvärre, och eventuella skatter får var en av respektive säljare och köpare stå för och detta var för sig.

Har ej sänt papper då jag väntat in skatten snart ett år from och med oktober nu 2015.

Mvh
Lisa

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På länken här kan du läsa vårt svar på din fråga. http://jurist-2b4y.blogspot.se/2015/11/hur-kan-och-skall-jag-ta-ut-min.html

      Radera