2015-07-21

Om man köper någon av en privatperson. Vilka rättigheter och skyldigheter har man som säljare och köpare enligt lagen?

Hejsan.

Min son (16 år) har köpt en begagnad moped hos en privat person. Alltså han har köpt mopeden för egna pengar.

Säljaren har berättat att det finns några små fel som går lätt att åtgärda bl.a. fel på elstarten. Min son provkörde och allt verkade vara ok.

Två dagar senare gick inte att starta mopeden. En vän som förstår sig mycket på det har kollat på mopeden men har inte hittat felet.

Vi har då lämnat mopeden på en verkstad för felgenomsökning. Det har visat sig att det finns ett väsentligt fel som kan kosta från 7-9 tusen kr. Mopeden kostade 4,5 tusen och är 13 år gammal. Just nu går inte att använda mopeden då den inte startar.

Vi kontaktade säljaren och krävde att köpet hävs men han vill absolut inte höra om det. Säger att han har sålt mopeden I befintligt skick och inte har skrivit på några kvitto.

Vi har läst på köplagen och skickat även till säljaren, men han påstår att vi tolkar den fel och det är han som har rätt. Han har inte förskrivit sig från ansvar för fel och varan har visat sig vara I mycket sämre skick. Han vill inte att vi kontaktar honom mer då han polisanmäler oss.

Vad kan vi göra? Finns det någon möjlighet att sonen får tillbaka sina pengar?

Med vänlig hälsning/Katarzyna


Hej Katarzyna

Konsumentlagstiftningen gäller inte vid ett köp mellan privatpersoner. Det innebär att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag.

När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Den är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. Säljaren kan exempelvis friskriva sig från ansvar för fel. Det gäller till exempel begagnade varor som säljs i befintligt skick.

Om varan inte är som du förväntade dig.
Vid ett privatköp är utgångspunkten att det som du och säljaren har avtalat om, är det som gäller.

Varan kan ändå anses felaktig om:
  • varan inte är som säljaren har sagt
  • varan är i mycket sämre skick än du kunde förutsätta, till exempel utifrån vad varan kostar
  • säljaren har låtit bli att berätta för dig om fel av mer allvarlig karaktär som hen kände till
Allmänna reklamationsnämnden prövar inga tvister om du köpt en vara eller tjänst av en privatperson. Om du får problem med varan efter köpet och du och säljaren inte kommer överens, får du vända dig till tingsrätten och stämma säljaren.

Tänk på att du måste ha bevis för vem din son köpte mopeden av och hur mycket han betalade för mopeden. Samt intyg och bevis av verkstaden på vad felet är, och du måste kunna bevisa att felet var på mopeden redan när din son köpte den. Detta för att kunna vinna tvisten i tingsrätten mot säljaren.

Vi rekommenderar dig att du kontakta oss eller någon av dem juridiska ombuden som annonserar på vår sida här, och det innan du bestämmer dig för om du skall stämma mot parten eller inte inför tingsrätten.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar