2014-01-19

Hur anmäler jag näthat och mobbing samt förolämpningar och förtal?

Hej

Jag har nu blivit utsatt för näthat och mobbing på internet. Det är någon som hela tiden lägger upp text och bilder om mig på olika internet forum och olika sociala sidor som är både rena lögner och pinsamma bilder.

Vad kan jag göra åt detta och hur kan jag anmäla detta näthat?

Jonathan


Hej Jonathan

Det är ett stort problem med näthat idag för många personer. Å rent socialt rekommenderar vi dig att ta hjälp av dina nära vänner och familj som kan stödja dig rent psykiskt och hjälpa dig igenom detta.

Juridiskt kan du anmäla näthat enligt följande:

Om du har blir utsatt för anklagelser på internet och polisanmäler det, rubriceras det som förtal eller förolämpning. Förtal och förolämpning regleras i Brottsbalken 5kap, som handlar om ärekränkning.

Både förtal och förolämpning är lite speciella eftersom de inte faller under allmänt åtal. Det betyder att du som är brottsoffer för brottet måste själv avgöra om du vill driva saken i domstol, och då som ett enskilt åtal i stället. Å då rekommenderar vi dig att du vänder dig till en jurist som kan hjälpa dig med detta.

Det kan finnas särskilda skäl för och vissa undantag från denna regeln som gör att polis och åklagare kan driva ärendet. Men bara om det anses påkallat ur allmän synpunkt.

För att särskilda skäl ska anses finnas kan det till exempel handla om något av följande:
 • spridning av bilder eller filmer av sexuell och integritetskränkande art på den utpekade
 • omfattande spridning av särskilt integritetskränkande uppgifter av sexuell art om den utpekade
 • omfattande spridning av påståenden om att den utpekade gjort sig skyldig till mycket allvarlig brottslighet och det är särskilt ägnat att utsätta personen för andras missaktning
 • omfattande spridning av andra särskilt klandervärda uppgifter som riskerar den utpekades hela sociala existens
Det är mycket höga krav som ställs för att den enskilde ska kunna få hjälp från polis och åklagare att driva sitt ärende som gäller förtal, grovt förtal eller förolämpning.

Bedömningen när enskilda personer blir kränkta på internet är oftast att detta inte är påkallat ur allmän synpunkt för åklagaren driva dessa ärendet vidare. Åklagaren ska då lägga ner ärendet. Du kan läsa mer om förtal och förolämpning på åklagarmyndighetens webbplats här.

Tips: Glöm inte att ta skärmdumpar och foto på det du hittar och ser, så man kan bevisa vad du har blivit utsatt för också vidare.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

2 kommentarer:

 1. Hej, vart kan jag hitta en duktig advokat som kan hjälpa mig? Jag har blivit utsatt för näthat och grovt förtal; " omfattande spridning av påståenden om att den utpekade gjort sig skyldig till mycket allvarlig brottslighet och det är särskilt ägnat att utsätta personen för andras missaktning" och "omfattande spridning av andra särskilt klandervärda uppgifter som riskerar den utpekades hela sociala existens"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vi rekommenderar dig. Att du alltid i förstahand polisanmäla näthatet du blivit utsatt för. Det är gratis och har du tur så tar polisen och åklagaren upp ärendet och väcker åtal.

   Skulle polisen och åklagaren lägga ned utredningen och det inte blir något av den. Kan du därefter alltid väcka enskilt åtal som det heter samt stämma en personen som har ut satt dig för näthatet, och då vänder du dig till en jurist eller advokat.

   Du kan alltid maila uppgifterna till oss, också kan vi titta på ditt ärende och se om vi kan hjälpa dig med förtalet och det näthat du blivit utsatt för. Glöm inte skriva kontaktuppgifter i mailet till oss så vi kan svara dig.

   Eller så kan du hitta advokater och jurister via dem olika annonser som ofta dyker upp här på vår sida.

   Samt du kan googla på "advokater" och "jurister" för att hitta någon som kan hjälpa dig med ditt näthats ärende.

   Radera