2016-11-14

Vad krävs för att få ett igenom ett besöksförbud, och hur löser man att få igenom ett besöksförbud utan att man riskerar att bli misshandlad?

Hej!

Jag har en vän som är i skilsmässa. Det är mycket som har hänt och jag vill så gärna hjälpa henne.

Mot hennes ex man har hon ansökt om besöksförbud, men de har inte gått igenom. Å jag förstår verkligen inte varför, det gör nog ingen. Därför provar jag att skriva till er för att se ifall det som händer nu verkligen är rätt efter allt han har gjort.

Han har 1 barn som inte vill träffas längre för att hon är rädd. Han har höjt knytnäve not den yngsta dottern för att han inte klarar av att handskas med frustration.

Mot sin fru har han försökt bestämma mycket. Han har psykiskt tvingade henne till sex (inget sex,mycket bråk) , han ville alltid ha kontroll på vart hon åkte någonstans, vem hon träffade med mera, och när hon väl talade om till exempel att hon varit i mataffären, så trodde han henne inte. Utan han försökte istället få fram om hon har träffat en annan man, vilket hon självklart inte hade gjort.

Han var aldrig hellre nöjd med hennes utseende och klädsel. Allt detta ledde till skilsmässa, och efter att han hade fått 2 barn så rädda så att socialen blev inkopplad. Dom har bott hemma hos oss flera gånger istället för skyddat boende. Allt är så hemskt och jag tycker så synd om både henne och barnen.

Men det som jag undrar om är hur man skulle kunna hjälpa henne med är besöksförbud. Jag har ju skrivit lite saker som hänt under reaktionen. Men hennes tidigare man flyttade ut när dom ansökte om skilsmässa. Han hade barnen varannan helg, men en dag så behövde min vän hjälp med barnen en vardag. Han ställde upp med att passa dom, men när han väl kommer hem till henne igen för att lämna de 2 barnen så börjar han diskutera mycket med henne om skilsmässan.

Han försöker manipulera henne med att ingen annan man kommer vilja ha henne, jag vet att du snart kommer komma krypandes efter mig, samtidigt försöka han få henne att känna sig äcklig genom att säga att hon har legat med massa olika män på kort tid nu, att hon är en äcklig slampa mm. Hon hade ju inte legat med någon man men det spelar ju ingen roll. Man säger ju inte så till något.

Efter detta så ber hon honom att gå, men istället för att gå så följer han efter henne inne i lägenheten och drar in henne på toaletten. Där inne slår han hennes öga mot badkarskanten, han försöker även dränka henne huvud i toaletten. Vilket han misslyckas med, hon kommer loss och efter som barnen va hemma så smet han där ifrån väldigt fort.

Dagen efter kan man se rejäl svullnad och smärta i de ena öga (bildbevis finns) och 5 små blåmärken efter hans hårda grepp i armen.

Det jag nu undrar är varför kan hon inte få igenom ett besöksförbud?

Hon är jätte rädd för honom, barnen vill inte vara där mer och det enda dom kräver är att få ett besöksförbud så dom kan känna sig trygga hemma. Men polisen som hon anmälde till motarbetar redan henne i förhöret, å frågade om hon verkligen skulle anmäla denna man. Mannen i sitt förhör säger att han bara skämtade (det känns som dom står på samma sida mot den som är rädd). Istället för 7 dagar så tog det över 20 dagar innan polisen väl skickade in anmälan till domstolen.

Domstolen beslöt då för att lägga ner allt, och inte ge mannen besöksförbud.

Jag som är en nära vän som själv har varit med om liknade vill inte att hon ger upp, hon borde kunna få besöksförbud men vad ska vi göra nu?

Känns som allt motarbetar henne när hon är så duktig å vågar anmäla det som hände. Gör verkligen åklagare / polis rätt och varför beslutar man inte om ett besöksförbud?

Mvh/Isabell


Hej Isabell

Det är alltid trasigt när en skilsmässa leder till att barnen får sitta i kläm, och speciellt när dem inte själv har haft möjligheten att själva utse och välja vilka föräldrar dem har, och därmed är tvingade med att växa upp med dessa båda föräldrar i sin liv.

Av det du beskriver så borde det vara tillräckligt för att ett besöksförbud skulle kunna beviljas.

Men utan ha fått tillgång till domslutet och läst deras beslut ifråga. Så kan man bara göra ett antagande om att det har saknats bevis för nog för att besluta om ett besöksförbud i det här fallet.

Därför blir rådet i det här fallet att skall dessa båda personer träffas framgent, så skall detta avtals och ske i oberoende vittnes närvaro, som till exempel ute på en offentlig plats med många människor eller inne på ett socialkontor också vidare.

Detta så det finns både vittnen och bevis som kan ligga till grund för eventuella framtida domstolsbeslut ifråga.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar