2016-09-02

Vad händer om min affärsrörelse samt verksamhet går i konkurs och jag har skrivit på borgens åtagande för mina företagslån hos banken?

Hej.

Min sambo är vd i ett aktiebolag. Han har gått i borgen för ca 700-900.000kr och företaget riskerar nu att gå i konkurs.

Vi håller för stunden på att bygga hus och dit vi inom en snar framtid ska flytta tillsammans med våra två barn. Vi äger tomten, den har vi köpt för egna pengar (525.000kr) men det andra har vi lånat oss till.

Vi står båda två med på köpeavtalet på tomt samt huset och bolånet på banken.

Vad kommer att hända vid eventuell konkurs?

Då han blir skyldig pengar eftersom han gått i personlig borgen?

Kan han skriva över huset som gåva till mig eller kan konkursförvaltaren upphäva detta?

Kan jag ta hjälp av någon släkting som istället tar över hans del av huset så han inte äger någonting?

Kan de även ta min del av huset?

Tacksam för svar.

Emmi


Hej Emmi

Om din sambos företag går i konkurs, och för den resterande delen av lånen som inte banken får betalt för vid konkursen av företaget. Så kommer banken att begära att din sambo skall betala resterande del av lånen, och som maximalt med motsvarande för vad han har gått i borgen för till banken.

Ett borgensåtagande innebär att om inte låntagaren kan betala, så får borgenären betala istället motsvarande vad låntagaren skulle ha betalat. Enkelt uttryck så tar borgenären över hela ansvaret för att allt skall blir betalt.

Klarar inte din man av att betala sitt borgens åtagande mot banken. Så riskerar din sambo att även gå i personlig konkurs. Eller så kan banken även välja att ansöka om ett betalningsföreläggande hos kronofogden avseende borgens beloppet, och därefter kan banken begära indrivning av borgens summan.

Om ni skriver över äganderätten genom en gåva eller ett köp av typ huset och annan egendom från din sambo till dig. Så kan man begära något som heter återvinning om din sambo går i personlig konkurs. Det innebär att förmögenhetsöverföringen återgår till som det var innan denna transaktionen gjordes. Det finns 2 olika återvinningstider som gäller och dem är på 6 månader respektive 12 månader, och det är oftast en konkursförvaltare som begär återvinning av egendom.

Om du eller någon annan nära anhörig tar över din sambos andel i egendomen. Så är möjligheten för en konkursförvaltare mycket större att få igenom sin begäran i domstol om återvinning av egendom, än om någon helt utomstående tar över och köper din sambos egendom.

Eftersom ni är sambo så kan man bara ta din sambos andel av tomten och huset i anspråk för din sambos skulder. Men frågan är om du har råd med att lösa ut och köpa ut din sambo med halva beloppet av fastigheten om detta skulle blir aktuellt?

Kan du inte köpa ut din sambo så blir det tvångsförsäljning som gäller av er gemensamma fastighet. Å då blir priset oftast lågt och du får ut halva priset av vad fastigheten säljs för på exekutive auktion för hos kronofogden.

Sen får din sambo den andra halvan av beloppet från den exekutive auktionen, och var på banken tilldelas så mycket av detta beloppet så det skall täcker din sambos borgens åtagande.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar