2015-03-30

Kan min anhöriga förälder ansöka om och få uppehållstillstånd i Sverige?

Hej!

Är Ni frirådgivare? Jag har en fråga om ett ämne som handlar om uppehållstillstånd för min mamma.

Jag är svensk medborgare och kom till Sverige som en politisk asylansökande. Min mamma bor ensam i den kurdiska staden Mahabad i Iran. Regimen tvingar henne ibland, och hon lyder för att hon bor långt borta ifrån mig, och hon har ingen familj utan bara mig och mina två systrar bor utomlands.

Tror ni att hon kan få komma och  få uppehållstillstånd i Sverige och bo med mig?

Förra året kom hon hit men återvände och hon lever ensam och lydigt i Iran. Hoppas ni vill råda och hjälpa mig. Tack


Hej

Din mamma kan ansöka om uppehållstillstånd som anhöriginvandrare till dig.

Då skall ansökan som grundregel göras från hennes hemland och på svenska ambasaden där. Bägge parterna intervjuas, och om allt är ok enligt utredningen. Så får den sökande numera normalt först ett uppehålls- och arbetstillstånd (UAT) på två år. Efter denna tid kan man ansöka om och få ett permanent uppehållstillstånd (PUT), och detta är helt beroende på dem individuella bedömningar som görs, samt att handläggningstiden skall enligt de nya reglerna ta högst 6 månader.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

5 kommentarer:

 1. hej, enlig Skatteverket hemsidan. Familjemedlem i Sverige kan inte vara svensk medborgare?? hur ska min mamma söka uppehållstillstånd om jag är svensk medborgare och bott i Sverige 15 år???

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Medborgarskap söker man inte på http://Skatteverket.se utan på Migrationsverket via deras hemsida här: http://www.migrationsverket.se

   Detta innebär att de som Migrationsverket skriver har tolkningsföreträde och gäller framför de som skatteverket har skrivit.

   Samt att eftersom vi inte har någon länk och inte kan hitta de som du skriver. Så är de svårt för oss att förklara i vilket sammanhang som dem skriver detta på skatteverkets hemsida.

   Plus att vad vi känner till, så skall de inte vara ett hinder mot att någon söker uppehållstillstånd på grund av att en annan anhörig redan är svensk medborgare.

   Radera
 2. ojdå... skrev fel... detta läste jag på Migrationsverket hemsidan. Jag kollade vilka papper ska man skicka och då står att familjemedlem i Sverige kan inte vara svensk medborgare. Tack på förhand!

  SvaraRadera
 3. Kan min svärmor söka uppehållstilstånd i Sverige, pgav min sambo måste återvända till Sverige, han befinner sig i Iran och tar hand om sin mor som har Cancer,och han lyder att se sin mor som gråter med allt smärtor och har det svårt att gå och han kan inte komma tillbaka till Sverige och vill inte lämna sin mor i det tillståndet. För 2 år sedan förlorade han också sin far (hjärtinfart) och hann inte ta farväl heller. Han befinner sig där sedan Januari och det är en jätte svårt situation för oss båda att vara borta från varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Din svärmor kan ansöka om uppehållstillstånd som anhörig invandrare till din son i Sverige.

   Radera