2015-03-31

Vad gäller vid felbehandling och journalföring av tandvårdsskador?

Hej.

I februari var jag till tandläkaren med mina söner. Tandläkare ordinerade att äldsta sonen skulle få förebyggande behandling av tre kindtänder genom att lägga i lite plast i dem. Vi fick en tid hos tandsköterska för utförandet av detta. I fredags var vi dit och tandsköterskan utförde fyllningen av kindtänderna. På eget initiativ föreslog hon att hon skulle lägga plastfyllning också i två mindre ”gropar” som sonen hade i sina två framtänder i överkäken (nya, permanenta vuxentänderna).

Jag hade själv tidigare bara noterat att sonen hade en ojämnhet på den vänstra övre framtanden. Vid besöket hos tandläkaren hade jag frågat honom ifall den där ojämnheten var något man borde göra något åt, men han sa att det tyckte han inte att man skulle. Det rörde sig bara om en ojämnhet som är rätt vanlig och som inte syns eller är missprydande, så man åtgärdar inte det.

Men tandsköterskan tyckte att man skulle fylla ut den där ojämnheten och att hon kunde göra det med en gång när hon ändå höll på med kindtänderna. Jag berättade för henne att jag tagit upp frågan med tandläkaren och att han sagt att han inte tyckte att någon åtgärd skulle göras, men sa att om hon tyckte att det borde göras så var det väl okej att hon gjorde det (fast det är ju inte min sak att ha det avgörandet).

Hon fyllde i framtänderna med samma vita plast som hon använde till kindtänderna. När hon var klar och tog en titt på resultatet ryckte hon till och blev märkbart skärrad. Hon tittade två gånger och sa stressat att ”Det är två vita prickar där. Det är inte jag som gjort dem. De var där innan, fast de syntes bara inte då. Det jag gjort syns inte.” Jag sa: ”Eh, näe, vaddå? Han hade inga vita prickar förut. Blev de liksom synliga nu bara…? Eller hur menar du?” ”Ja”, sa hon. ”De fanns där, men du såg dem bara inte förut. Det är inte det jag har gjort som syns.” Sonen ville inte visa tänderna och jag fick bara en glimt av dem.

Väl hemma kunde jag däremot sedan tydligt se de vita prickarna när sonen pratade och log. Det är två jätteframträdande vita plastprickar. Dessutom fyller plasten inte ut ojämnheten helt, utan det är som en skarv upptill mellan tandytan och plasten på den vänstra tanden – där det bildas en brun rand så fort sonen ätit något.

Jag blev arg. Och så fort telefonväxeln öppnat ringde jag upp tandvårdskliniken. Jag ville dels boka en tid hos vår tandläkare för att han ska titta på skadan (vilket jag tycker man kan kalla det) och bedöma åtgärd, dels ville jag att det skulle föras in i journalen att jag anmält felbehandling av sonens framtänder.

Kvinnan som tog emot samtalet försvann för konsultation en stund och när hon återkom sa hon att klinikchefen skulle återkomma till mig under dagen. Hon ville inte låta mig boka tid hos Anders och hon ville inte skriva in någonting i journalerna om att jag ringt.

Nu har jag nyss talat med klinikchefen och fick en tid kl 15.00 idag hos honom för sonen. Han säger att ”ingen skada är skedd” och att plasten som sköterskan satt dit lätt går att slipa bort så att det blev som förut igen.

Det jag oroar mig för är att de här åtgärderna: dit sättningen av plasten samt den kommande bortskrapningen av densamma på något vis ändå har en negativ åverkan på tänderna och tandemaljens yta. Jag har svårt att se hur det inte skulle kunna innebära det. Plasten ”lyses”/”smälts” ju in och ihop med den underliggande emaljen. För att få bort all plast måste ju (väl?) också ett litet lager av tandens eget yttersta skikt som är sammanfogat med plasten också försvinna? Jag tänker att detta måste innebära att tändernas utgångsläge så att säga har försämrats i viss mån och ökar risken för att problematik kan komma att uppstå som kräver åtgärder längre fram för sonen.

Hur säkerställer jag att detta blir registrerat och att det tydligt framgår att kliniken bär ansvaret för detta, så att inte sonen ska behöva stå för tandvårdskostnader i framtiden som rör de två framtänderna – om problematik uppstår till följd av detta? Har sonen rätt till någon form av skadestånd också? Borde jag anmäla detta till IVO eller vårt försäkringsbolag också? Finns det andra åtgärder jag borde vidta?

Mycket tacksam för rådgivning.

Mvh,
Lundberg


Hej Lundberg

Det första du kan göra är att begära att du får ut en komplett kopia av tandvårdsjournalen, så du kan går igenom journalen och se så att allt är korrekt antecknat i denna. För alla tandvårdsåtgärder som någon gör och vidtager skall finnas dokumenterade och antecknad i journalen enligt journal och patientvårdslagen.

Saknas det eller finns de felaktiga uppgifter som inte är antecknade kan du begära att dem skall göra en rättelse av uppgifterna i journalen. Underlåter eller vägrar de att rätta dem felaktiga eller lägga till dem uteblivna uppgifterna. Så kan du anmäla dem till Inspektionen för vård och omsorg IVO här.

Plus att eftersom den aktuella tandvårdsåtgärden inte rörde sig om en akutåtgärd som måste göras för att rädda livet på din son. Så kan man ställa sig frågan nu om du har fått tillräcklig information, och om du haft möjlighet att fatta ett korrekt och väl övervägt beslut angående denna utfyllnaden av din sons tänder, och som nu utgör dem ”vita prickarna”.

För som du uttrycker dig här, så verkar de närmast som att tandsköterskan har mer eller mindre påtvingat din son och dig om att man skall och måste göra detta utan ditt godkännande. Om så är fallet. Så behöver och skall du inte betala för en tjänst och en åtgärd som du inte har beställt.

Å har tandvårdssköterskan gjort utfyllnaden på helt eget initiativ utan ditt godkännande, och har hon då skadat din sons tänder. Så blir dem ersättningsskyldiga för dem skador som dem nu har vållat och åsamkat på din son tänder.


Samt att du kan stämma tandvårdskliniken och tandsköterskan och kräva ersättning för att dem har vållat denna felaktiga behandlingen på din sons tänder, och detta helt utan ditt godkännande.

Men vi rekommenderar dig att innan du stämmer tandvårdskliniken. Bör du ta kontakt med en advokat eller jurist. Så att denne får tillgång och kan titta på samtlig dokumentation och bevisning som finns i ärendet, och detta för att man skall kunna göra en ordentlig bedömning av ärendet.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

1 kommentar:

  1. Enligt min erfarenhet så kan en tandläkare inte göra fel, Har själv blivit misshandlad i munnen av (amatörer) men dom skyddar varandra och vägrar att erkänna misstag.

    SvaraRadera