2016-09-03

Hur bevakar man sin rätt i ett dödsbo och vem har ansvaret för att en bouppteckning blir upprättad rätt och korrekt?

Hej!

Jag är mor till 16-årig tjej, som har förlorat sin far nyligen. Hennes far hade en sambo vid dödstillfället.

Sambon, har kontaktat en jurist på egen hand, och har därför några frågor jag undrar över.

1. Fadern ägde ensam, en bostadsrätt i Hägernäs, som såldes med en vinst på 500'. Dessa pengar sätter han in i en ny bostad, tillsammans med sin sambo. De har olika lån de betalar på. Sambon berättade att han har ett lån på en miljon. De han sa till mig är att han ville ha sin del tillsammans med sin dotter i bostaden. Vet inte om det är några papper skrivna (då är det ju enkelt). Saken är den, att min dotter inte litar på den efterlevande sambon. Sambon har också nämnt för mig, att alla möbler är hennes. Och, att det inte lär bli någon vinst i kommande försäljning. Om min dotters far, har en miljon i lån, efter en insättning på 500 000, tvivlar jag på att sambon, har lån på 2 200 000.

Nu är bostaden till försäljning för ett pris på 3 695 000 kr.

Vad skall jag bevaka, eller tänka på kring detta? Kan hon sälja utan, att min dotter är medverkande i det hela?

Kan vi lita på Fonus jurist, efter att hon (sambon) har haft sitt egna möte, med Fonus jurist?

Ingen tvist har uppstått. Vill bara vara beredd, för dotterns skull, så att vi vet hennes rättigheter. Hon är ensam arvinge, och dessutom har hon arv att invänta från Åland.

Tack på förhand

Magda


Hej Magda

Du skall ta reda på vem som är förvaltare av dödsboet efter din dotters far. För det är den som är förvaltare / bouppteckningsman av dödsboet som har till uppgift att omsätta alla din dotters fars tillgångar så som lägenheten till pengar också vidare.


Bouppteckningsmannen skall redovisa och kunna förklara alla kostnader och hur bodelningen har gått till mellan din dotters far och hans sambo med mera.

Samt att det är bouppteckningsmannen som skall upprätta en bouppteckning som din dotter skall få och godkänna, och du som i egenskap av vårdnadshavare också skall godkänna.

Av bouppteckningen skall allt framgå om vad som är gjort hur det har delats. Å anser du då att det inte har gjorts upp på ett korrekt sätt. Så kan du neka skriva på bouppteckningen och väcka klander mot att bouppteckningen inte är korrekt utförd och upprättad.

Så kort och gott så skall du ta reda på vem som är bouppteckningsman angående dödsboet och ställa alla din frågor till denna personen. Samt att det är där du skall bevaka så att du tycker allt har gått rätt till innan du godkänner bouppteckningen.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar