2016-02-19

När har man rätt att bryta ett hyreskontrakt och hyresavtal om hyresvärden och fastighetsägaren inte uppfyller hyresvillkoren?

Hejsan jag har en fråga om ett hyresavtal.

De är så att vi har en butik ute på landet och för att komma till denna butik, så måste man åka över en bro.

Nu är de så att kommunen har stängt av bron just för att den är så dålig, och nu är de ingen som vet riktigt vem som äger bron de vill säga varken kommunen eller fastighetsägaren, så vi sitter i kläm där ute.

Vi har sagt upp kontraktet men har 9 månader kvar att hyra, och för allt har blivit så omständligt för oss, och nu vi har fått styrt bort alla transport till ett annat ställe just på grund av att bron är stängd.

Det finns en gammal väg ut som alternativ. Men den är en gammal grusväg som är sönderkörd så de är inge alternativ för oss å kunder som ska till våran butik. Därför måste man stanna på andra sidan bron å gå till oss, och de blir ett jäkla bärande med kartonger möbler som kunderna köper av oss.

Vi har förlorat många kunder på grund av detta.

Så min undran är finns det någon möjlighet att kunna bryta kontraktet i förtid eftersom vi förlorar mycket pengar på detta och tid.

Sen så är inte hyresvärden den bästa vi har. Vi har varit utan vatten i 1 månad snart på grund av att vattenledningarna frös sönder i förra månaden. Men det är lätt fixat. Det är bara att plugga ett rör. Men dom verkar skita i det och vi fick som svar att dom skall fixa det den 28 februari denna månad. Å de är en månad efter att det frös sönder snart. Vi är verkligen missnöjda med hur allting är just nu.

Å vi har frågat om vi får lämna lokalen lite tidigare men de vill dom inte.

Är detta något som ger oss rätt till att bryta kontraktet eller måste vi följa hela uppsägningstiden ut?

MVH Micke


Hej Micke

Står det i hyreskontraktet att du skall ha tillgång till vatten som hyresgäst. Så är det ett direkt kontrakt brott om hyresvärden inte omgående åtgärdar vatten problemet, och i det här fallet skall problemet åtgärdas inom mindre än en vecka, och detta efter det är så enkel problem att fixa.

Eftersom hyresvärden nu inte har åtgärdar vattnet, så begår och gör sig hyresvärden skyldig till ett kontrakts brott, och det ger dig direkt rätten och möjlighet till att bryta kontraktet omgående, och detta på grund av att du inte kan använda den hyrda lokalen som du betalar för, och så som det är avtalat mellan er.

Angående bron som man inte få köra över längre är det lite mer klurigt.

Detta eftersom du hyr inte bron antagligen enligt ditt hyreskontrakt. Plus att det är osäkert om vem som nu äger bron, och vem det är som har ansvaret för bron, och vem som skall nu bekosta en eventuell reparation av bron osv.

Men du kan alltid åberopa även detta som skäl för att du nu vill omgående bryta hyreskontrakt, och detta eftersom du inte kan använda den hyrda lokalen längre, och så som det var tänkt ifrån början när ni undertecknade hyresavtalet mellan er.

Bro fråga ger dig inte per automatik rätt för dig att bryta avtalet direkt, så som vatten problemet gör. Angående vattnet är det nu motparten som först begår ett kontraktsbrott, och som därmed ger dig per automatik rätten till att nu direkt bryta hyreskontraktet, och avsluta hyresförhållandet i förtid.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

2 kommentarer:

 1. Hej igen

  Vi har en toalett som finns i trapphuset som fungerar och som används av kunder och av andra hyresgäster tänkte om de kan ha någon på verkan i en viss tvist? men de är ju inte den trevligaste toan att diska sina matlådor i bifogar en bild.
  och att man måste gå ifrån butiken om man ska gå på toa är ju inte roligt.

  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kort kan man säga att om det finns vatten i huset, och övriga hyresgäster har vatten, och om inte hyresvärden fixar så du har vatten omgående enligt ditt hyreskontrakt, och speciellt om du är beroende av vattnet för din verksamhet. Så ger det saklig grund för att bryta hyreskontakt omgående. Detta med anledning av att det är då ren och skärt missgynnade av dig som hyresgäst, och det som du betalar för och skall ha enligt ditt hyreskontrakt.

   Radera