2015-08-30

Har en uthyrare rätt att ta ut en bokningsavgift innan man skrivit på ett hyresavtal och hyreskontraktet för en lokal?

Hej!

Vi planerade att hyra en lokal i mitten av nästa år för en födelsedagsfest och har haft kontakt med ett företag som hyr ut sådana lokaler. Den 8e Juli skickade företaget en "orderbekräftelse/kontrakt" via mejl, där bad dom oss skriva under och mejla tillbaka om allt såg OK ut.

Vi var tvungna att kolla på alternativa lokaler eftersom hyran var ganska saftig, därför mejlade vi inte tillbaka fören idag och berättade att vi hittat en annan lokal som vi tänkt hyra istället och därför inte längre är intresserade. (Vi skrev alltså aldrig på kontraktet.)

I kontraktet står det "Bokningsavgift 1 : 3,000 kr, Betalas vid kontraktsskrivning, återbetalas ej.", och är den summan han nu vill att vi skall betala.

Vi menar att eftersom vi inte skrivit under något kontrakt skall vi inte väntas betala någon bokningsavgift.

/Sven & Malin


Hej Malin och Sven

Ni har helt rätt.

Mejlet som uthyraren skickat får man därmed se mer som ett offertförslag på vad de skulle kosta att hyra just denna lokalen av uthyraren.

Plus att så länge som ni inte har tecknat något hyreskontrakt om att ni skall hyra lokalen, så har inte uthyraren rätt att kräva någon avbokningsavgift. Detta eftersom de inte finns något tecknat avtal emellan er, och detta så länge som ni inte skrivit på något hyreskontrakt för lokalen.

Samt skriv på kravet: "Att härmed bestrider vi ert kravet i sin helhet" samt skicka tillbaka det till avsändaren. Så har ni gjort vad som krävs och förväntas av er enligt lagstiftningen angående felaktiga och oriktiga krav som man får. 

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar