2017-03-08

Om jag säger upp mitt svenska medborgarskap kan jag då får ett permanent uppehållstillstånd i Sverige istället?

Hej

Jag bor i Sverige och har svenskt medborgarskap, samt har ett medborgarskap i en annan land utanför EU.

Kan man få tillbaka ett permanent uppehållstillstånd om jag befriar mig från svenskt medborgarskapen?

Mvh Andy


Hej Andy

Om du säger upp ditt svenska medborgarskap är det ingen garanti för att du istället skall får ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Ett uppehållstillståndet kan återkallas

Ditt permanenta uppehållstillstånd kan återkallas om du flyttar från Sverige. Om du anmäler till Migrationsverket att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara utomlands i upp till två år utan att ditt tillstånd påverkas.

Om du inte flyttar tillbaka till Sverige igen efter två år kan Migrationsverket återkalla ditt uppehållstillstånd. Tillståndet kan också återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstånd, eller om du medvetet ljög eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd.

Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas. Då återkallar Migrationsverket ditt uppehållstillstånd. Ditt uppehållstillstånd kan återkallas även om du har haft tillståndet i flera år.
Anmäl att du vill behålla permanent uppehållstillstånd.

För att anmäla att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd vid en längre tid i ett annat land ska du fylla i blanketten och anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, nummer 186011.

Skicka blanketten till migrationsverket@migrationsverket.se

eller till

Migrationsverket
601 70 Norrköping

Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar från Sverige. Om din resa blir inställd ska du meddela Migrationsverket detta senast dagen som du hade tänkt resa.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar