2016-11-07

Kan man och vad krävs för att man skall få en avliden person omyndighetsförklarad efter din död?

Hej

Min moster har gått bort och en sida av släkten vill omyndighetsförklara henne efter hennes död och ha henne registrerad som dement och psykisk sjuk. Kan man göra detta?

Det är förstås ett arv som ska delas och det finns inget testamente.

Tacksam för svar

Hälsningar Greger


Hej Greger

Ja, det går att få en person omyndighetsförklaring efter sin död. Men det krävs väldigt mycket bevis.

Detta eftersom om att vill man få någon omyndighetsförklarad som lever. Så krävs det både ett läkarintyg och att rätten själva får träffa personen ifråga, och detta för att man skall få igenom en omyndighetsförklaring av någon som är levande.

Plus det krävs extremt bra och ännu mer bevisning om personen är redan död. Detta eftersom rätten nu inte kan träffa personen ifråga, och därmed inte själv avgöra om personen är vid sina sinnes fulla bruk. Samt vet rätten dessutom att om det rör sig om hur ett arv skall fördelas, så blir dem extra vaksamma och kritiska till att bevilja en omyndighetsförklaring av den avlidne personen.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar