2016-09-16

Kan man ansöka om och som anhöriginvandrare ifrån vilken svensk ambassad som helst i världen, eller måste det vara ifrån det hemlandet där man har sitt medborgarskap och bor?

Hej.

Har en vän som fått ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft för ca 3v. Han gifte sig för ca 1mån sedan med en svensk tjej. Har nu ansökt om flytta till anhörig, sin fru i Sverige. Men har fått avslag på sin ansökan från migrationsverket. Han måste göra ansökan ifrån sitt hemland, säger Migrationsverket.

Men en anställd på migrationsverket sade att: Åk till Finland eller Norge och gör en ansökan därifrån på ambassaden.

Kan det verkligen fungera? Att man gör en webbansökan därifrån? eller hur fungerar det. (Han är Rysk medborgare och vill inte återvända till Ryssland. Han kom till Sverige 2009 som ensamkommande flyktingbarn, fått avslag och levt som illegal här nu i 4 år. Ansökt om asyl igen 2015 men nu 2016 fått avslag igen och skall utvisas nu!)

Finns det någon möjlighet att detta kan gå? i så fall åker vi till Finland på måndag.

Mvh för snabbt svar
//Rigmor


Hej Rigmor

Ja, rent juridiskt är det teoretiskt möjligt att göra en ansökan som anhöriginvandrare och detta från vilken svensk ambassad som helst i världen.

För det står inte att man måste ansöka ifrån det landet som man är medborgare i, utan man skall ansöka på svenska ambassaden i det landet som är ens hemland står det i lagen.

Detta innebär att om en person med ett medborgarskap i ett land väljer att flytta och byta till att bo i ett annat och nytt hemland. Så kan denna personen ifråga ansöka från sitt nya hemland på den svenska ambassaden som finns i det nya hemlandet.

Så skall det vara helt klart möjligt för honom i det här fallet att ansöka som anhöriginvandrare ifrån både Norge och Finland om han väljer att flytta dit.

Men vi har inte hört talas om någon som har gjort detta, så vi kan inte rent praktiskt svara för om det går eller är ens möjligt. Men vi vet att om man ansöker som anhöriginvandrare ifrån sitt hemland, så måste man åka och besöka ambassaden för att göra en del personliga intervjuer också vidare på den svenska ambassaden.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar