2016-09-05

Förhindrar ett samboavtal att en gemensamt ägd fastighet försäljs på offentlig exekutiv auktion via Kronofogden?

Hej

Om det finns ett avtal mellan två sambos gällande samägd fastighet utgör då detta avtal ett hinder mot försäljning på offentlig auktion??

I avtalet framgår att vid en separation skall den ena parten efter värdering betala den andra parten, avtalet är underskrivet av båda parter.

Tacksam för svar

Med vänlig hälsning
Cathrin


Hej Cathrin

Nej ett sambo avtal förhindrar inte kronofogden ifrån att mäter ut och försälja en gemensamt ägd fastighet.

Det ända som förhindrar en försäljning av fastigheten är att den som inte vill sälja den köper ut den andra parten ifrån fastigheten.

Å i det här fallet skall det göras en värdering av fastigheten och därefter kan den part som vill köpa ut den andra välja om denna vill gör detta eller inte. Och väljer den parten inte att köpa ut den andra sambon och delägaren, så automatiskt går fastigheten vidare till försäljning på offentlig exekutive auktion via Kronofogden.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

1 kommentar:

  1. Tack för svaret men frågan gällde inte försäljning via Kronofogden utan gäller avtal enligt samäganderättslagen. Har nu själv fått fram via tidigare beslut tagna av tingsrätten följande För det fall ett avtal finns utgör det ett hinder enligt 6 § samäganderättslagen för att förordna om försäljning av fastigheten på offentlig auktion

    SvaraRadera