2016-05-26

Kan man studera i ett EU land och bosätta sig i ett annat EU land utan att behöva söka två olika uppehållstillstånd i båda länderna?

Hej,

Jag vet inte om det här är rätt väg, men hittar inte svar på min fråga någon annanstans så jag hoppas ni kan ge lite vägledning.

Min pojkvän, som är Sydafrikansk medborgare, vill studera i Danmark, Köpenhamn. Själv bor jag i Malmö och enklast vore om han bor hos mig. Informationen vi hittar gällande detta rör endast EU medborgare och inte internationella studenter.

Han kommer söka student visum i Danmark. Men kan han söka uppehållstillstånd i Sverige? Eller måste han bosätta sig i Danmark? Vet ni vad som gäller?

Tack på förhand.

Vänliga hälsningar
Louise


Hej Louise

Det räcker om han söker uppehållstillstånd som student i Danmark. För det är och blir ett uppehållstillstånd som han får och som gäller för hela EU.

Det innebär att han kan resa fritt och vistas inom hela EU, coh detta så länge som hans student uppehållstillstånd är gilltigt.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

2 kommentarer:

 1. Han kan resa i 90 dagar per halvår inom Schengen. Det frågeställaren önskar är inte lagligt eftersom sydafrikaner inte kan röra sig fritt inom EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stanna längre än tre månader

   Du har rätt att bo i vilket EU-land som helst under hela din studietid om du

   är inskriven vid ett godkänt lärosäte
   har tillräcklig inkomst eller andra medel så att du kan försörja dig utan bidrag
   har en heltäckande sjukförsäkring som gäller i landet.
   Myndigheterna kan inte kräva att din inkomst ska vara högre än den bidragsgrundande inkomsten i landet.

   Du kan förlora din uppehållsrätt i landet om du avslutar dina studier och inte kan visa att du har ett jobb eller kan försörja dig själv.

   Registrering

   Under de första tre månaderna i det nya landet behöver du inte registrera dig, men du kan göra det om du vill.

   Efter tre månader måste du i många länder registrera dig hos myndigheterna (ofta kommunen eller polisen).

   Ta reda på hur du anmäler bosättning utomlands .

   Krav på att lämna landet

   Du kan bo i det andra EU-landet så länge du uppfyller villkoren för uppehållsrätt. Om du inte längre gör det kan myndigheterna kräva att du lämnar landet.

   I mycket speciella fall kan ditt nya hemland utvisa dig av hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa - men bara om de kan bevisa att du utgör ett allvarligt hot.

   Du ska i så fall få ett skriftligt utvisningsbeslut med motiveringen och information om hur och när du kan överklaga.

   Radera