2016-06-09

Vad gäller om man har lån och skulder samt man vill amortera och avbetala dessa i förtid och innan dem har löpt ut enligt lånevillkoren?

Hej jag har en viktig skoluppgift som jag skulle behöva hjälp med.

1.Vilka möjligheter finns om du vill låna pengar på en bank? Du arbetar och har fått fast arbete på en servering. Den lägenhet du vill köpa är emellertid så dyr att banken inte vill ge dig den lånesumma som behövs för att du ska kunna köpa lägenheten. Vad kan du göra då och vilka möjligheter finns?

2. Snobben har vunnit 100 000 kr på lotto och vill betala tillbaka en gammal skuld på 70 000 kr som har en ränta på 15%. Nu ligger motsvarade ränta på 8%. Har snobben rätt att betala skulden i förtid?

3. Det visar sig att banken vill ha extra betalt för att dem förlorar räntan för resten av lånetiden. Man kan nu låna ut pengarna till 8%. I lånevillkoren står att man har rätt att till förlorad ränta till förtidsbetalning. Är detta villkor lagligt?

Tacksam för svar!
Sevin


Hej Sevin

Det finns ett stort antal olika låneinstitut på marknaden som låna ut pengar och det med väldigt varierande lånevillkor, och som dessutom gör väldigt olika kredit bedömningar. Så om inte det första stället vill låna ut pengar så kan det vara idé att fråga hos flera olika andra, och sedan detta för att jämföra dessa och se var man får bäst villkor.

Skulle inget låneinstitut vilja låna ut pengar på grund av ett för dyrt köp i förhållande till inkomsten. Så skall man bara var glad. För då hade man förmodligen inte klarat av och kunnat betala tillbaka lånet om man hade fått det. Samt att då får man se sig om efter något billigare.

Ja, det finns inget i lagen som förbjuder någon att amortera av och betala ett lån i förtid.

Eftersom det står i lånevillkoren att banken har rätt att få kompensation för förlorad ränta. Så har banken rätt att kräva och begära att man skall betala den räntan som skulle blivit under hela lånetiden. Men dem flesta banker sänker detta beloppet om man amorterar och betalar av sitt lån i förtid. Det finns inget i lagen om detta, utan det styrs helt och hållet av vad som står avtalet mellan banken och kunden i lånevillkoren.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar