2016-05-04

Kan man neka och säga nej till att man går med på ett utbyte av ledningarna i sin egen lägenhet när fastighetsägaren skall göra ett stambyte i en hel hyresfastighet?

Hejsan

Jag fråga angående stambyte i min lägenhet. Vi flyttade in i våran lägenhet sommaren 2012 , och när vi skulle flytta in skulle de renovera lägenheten också klart höjde de hyran också.

Och nu så vill de göra ett stambyte på min lägenhet i köket idag.

Alla andra som bor på mitt område har väldigt ofräscha lägenheter men våran har fått en renovering.

Och nu har vi tackat nej till stambytet för att vi tycker inte vårat kök behöver detta eftersom vi inte har bott där så länge.

Så min fråga är har hyresvärden rätt att neka vårat NEJ och ändå genomföra stambytet?

Och är det så att vi kan även gå till hyresnämnden med detta, och finns det då en chans att vi får rätten på våran sida?

Och detta i å med att våran lägenhet redan är renoverad redan innan, och att vi redan nu betalar för en renovering ju.

Med vänlig hälsning

Um


Hej Um

Har fastighetsägaren skrivit att dem dem vill genomföra ett stambyte i fastigheten. Innebär det att man byter ut alla ledningar som finns i hela huset. Det är alltså inte tal om en köksrenovering då.

Men ofta i samband med att man byter stamledningarna i en fastighet, så passar man ofta på att även samtidigt att renovera köken och badrummen. Eftersom att man ändå måste in och rota i både kök och badrum för att byta stamledningarna dit in.

Om övervägande del av hyresgästerna säger ja och går med på att man skall byta ut samtliga stamledningarna i fastighet. Så kan inte en enskilda hyresgäster motsätta sig en sådan åtgärd som fastighetsägaren vill genomföra.

Det skulle vara orimligt om man byte ut alla ledningar i hela huset utom dem sista metern som går in till ert kök och badrum.

Därmed kan ni säga NEJ till ett stambyte av ledningarna. Men om ni tar ärendet hyresnämnden och ber dem avgöra ärendet där så lär ni inte vinna en sådan tvist i hyresnämnden.

Men däremot kan ni säga NEJ till att ert kök skall renoveras igen, och därmed undvika den hyresökningen som det eventuellt skulle medför.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar