2016-05-11

Har man rätt att få slippa betala eller få en sänkt samt reducerad hyra när en hyresvärd och fastighetsägare renoverar och förbättrar en hyreslägenhet och som är ens bostadslägenhet?

Hej!

Jag hoppas ni kan hjälpa mig med några frågor. Jag önskar bara svar om det är kostnadsfritt då jag inte har råd med en jurist just nu.

Jag och min vän hyr en lägenhet av ett företag och har skrivit ett andra hands kontrakt. Ingenstans i kontraktet står det om att det ska byggas balkong under 4 månader då vi bor där (totalt 1år). Vi fick info via mejl att en balkong skulle byggas under 24h på hösten, detta ändrades sedan till 1-2 veckor.

Ingen balkong kom, men nu i våras fick vi info om att det blir balkong som kommer byggas under 4 månader.

Under dessa 4 månader blir vår lägenhet ca 1/4 mindre i kvadratmeter då bygget kräver att vi ej möblerar vissa ytor av lägenheten, eller använder dem. Dessutom blir lägenheten ett byggkaos och det är otroligt skitigt p.g.a. bygget (men det kanske inte hör hit).

Jag undrar om företaget vi hyr av har brutit vårt kontrakt genom att göra ett 4månaders byggarbete i lägenheten utan att vi skrivit ett nytt kontrakt på detta?

Har de brutit vårt kontrakt då boendeytan vi har tillgänglig nu inte stämmer överens med boendeytan vi skrev kontrakt på?

Hoppas ni har svar på mina frågor, Tack på förhand!

Mvh
Sabina


Hej Sabina

Det är inte tal om något kontraktsbrott om en hyresvärd vill renovera och förbättrar standarden i en av sina hyreslägenheter och där det redan bor en hyresgäst.

Men däremot under den tiden som renoveringen pågår och som det inverkar negativt på hyresgästens möjligheter att nyttja hela eller delar av sin lägenhet som hyresgästen nu hyr och betalar för. Gör att hyresgästen därmed har rätt till en kompensation i from av reducerad hyra, och detta under hela den tiden som renoveringen pågår, och detta då i motsvarande mån av hur stor olägenhet som hyresgästen får utstå på grund av renoveringen.

I ditt fall lite enkelt kan man säga att du har rätt till en hyresreducering av hyran. och detta med lika mycket som motsvarar den del av lägenheten som du inte kan nyttja.

Så matematiskt blir det. Hela hyran delad per kvadratmeter ger ett kvadratmeter hyres pris som du betalar, och sedan tar man det gånger dem kvadratmeterna som du inte kan nyttja, och detta under hela den perioden som du inte kan nyttja lägenheten fullt ut enligt hyresavtalet och så som hyreskontrakt föreskriver.   

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar