2016-05-10

Hur går man till väga för att få en hyresgäst som har olovligen hyrt ut i andrahand avhyst och vräkt från sin lägenhet?

Hej,

Jag sitter i styrelsen i en brf. och vi har problem med olovliga andrahandsuthyrningar.

I detta fall har vi en person som har hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Men som nu när kontraktet går ut påstår att han bor i lägenheten och att han har gjort så hela tiden.

Detta tror inte vi på då han dels är folkbokförd på en annan adress, och dels aldrig syns i denna bostaden, samt en annan barnfamilj är boende i lägenheten och som vad vi vet disponerar hela lägenheten.

Min fråga är nu om vi som förening har någon rätt att komma in och kontrollera lägenheten?

Vi har begärt att få göra det för att se om han förvarar sina saker där, men detta har han nekat till.

Hur tycker ni vi ska gå tillväga i detta fall?

Tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar
Mikaela


Hej Mikaela

Ni har inte rätta att gå in någons bostad utan dennes medgivande. Ända gången ni har rätt att gå in i någons bostad utan hyresgästens tillåtelse är om de föreligger ett akut skadeproblem. Typ en en pågående vattenläcka, och ni måste gå in lägenheten för att stoppa denna, och ni inte kan få tag i hyresgästen.

Men utifrån som du beskriver det, så det bästa ni kan göra är följande:

Att om inte dem som uppehåller sig nu i lägenheten självmant flyttar ut när kontraktstiden går ut. Så det bästa ni kan göra är att vända er till Kronofogdemyndigheten, och där begära att få dem avhysta och vräkta ifrån lägenheten som dem nu uppehåller sig i, och detta på deras bekostnad.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar