2016-03-21

Hur delar man på å vem skall ha och har rätten till en hund om man har varit sambo och skall skiljas samt dela på sig nu?

Hej, min sambo vill skilja sig.

Vi har tre hundar, en som är köpt gemensamt när vi va sambos. Båda betalade men inte lika mycket. Nu säger hon att hon har rätt till henne för att hon står på alla papper.

Kan hon ta hundarna / hunden?

Tessi


Hej Tessi

Sambolagen säger följande. Att av dem hundarna som ni hade varför sig innan, eller någon av er hade innan ni blev sambos. Tillhör nu den personen som hade den eller dem hundarna innan ni blev sambo. Det anses vara var enskilda personliga egendom, och som varje person nu har rätt till i ett sambo förhållande som tar slut och upphör.

Den sista hunden anser man är gemensamma egendom, och er gemensam hund enligt sambolagen.

Gemensam egendom skall delas mitt i tu mellan parterna. Det blir ju ett vissa problem i det här fallet. Men man kan tänka sig att ni har hunden varannan vecka, och så som man gör med gemensamma barn t. ex. Kan ni inte komma överens om gemensam vårdnad om hunden, så får någon av er köpa ut hunden från den andra personen, och så hunden bli enskild egendom.

Bara för att man är en registrerad ägare till något som en bil eller hund. Så är det inget som säger att man äger denna egendomen till 100 %, och det ger ingen garanti på att man har rätt till egendomen till 100 %. T. ex. kan man har lån kopplade till egendomen eller vara flera delägare i en bil eller hund.

Det som avgör ägande rätten till något är det som man kan bevisa med kvitto och andra handlingar om hur mycket som man äger av en egendom, och i det här fallet er gemensamma hund.    

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar