2015-12-16

Kan en förälder få komma hit till Sverige och få uppehållstillstånd som anhöriginvandrare, och om jag är svensk medborgare?

Hej!

Jag och min bror (20 år gamla) är båda svenska och filippinska medborgare, och som har växte upp i Filippinerna. Vi har alltid varit svensk/filippinsk medborgare sedan vi var född eftersom min pappa var svensk (och är nu avliden) samt mamma är filippinsk.

Vi flyttade till Sverige och lämnade vår mor år 2012 för att försätta plugga. Vi kunde inte ta med henne eftersom hon inte har tillstånd för att åka till Sverige.

Nu har det varit 3 tuffa år sedan vi lämnade henne. Hon är den ända vi har kvar i familjen. Pappa dog ju när vi var små, och det var endast hon som tog hand om oss tills dagen vi flyttade. Alltså vi är helt beroende på varandra.

Tror ni att vår mamma har en möjlighet att få uppehållstillstånd här i Sverige? Eller vad finns det att göra för att få hit henne?

Mvh
Patrick


Hej Patrik

Ni och er mamma kan alltid lämna in en ansöka till Migrationsverket om uppehållstillstånd med anledning av och eftersom er mamma kan anses som anhörig invandrare till er.

Men för tillfället är det ju som ni säkert redan hört och vet, så pågår det en enormt stor flyktinginvandring kris till Sverige.

Å reglerna angående för vem och vilka som skall anses vara och omfattas av anhöriginvandring och få uppehållstillstånd på grund av detta. Håller på att diskuteras just nu och det kommer hela tiden nya beslut angående detta fortlöpande, och detta med anledning av den stora anstormningen av flyktingar som kommer just nu.

Därmed blir det nästan omöjligt för oss att säga vilka exakta regler det är som gäller för anhöriginvandringen. Detta efter det beror helt och hållet på vilka regler det är som gäller den dagen då er mamma ansöker om uppehållstillstånd som anhöriginvandrare och då när ni får beslut av Migrationsverket.

Men en sak är säker, och det är att anhöriginvandringen kommer att stramas åt betydligt framöver och det kommer att blir mycket mer restriktiv, och därmed inte omfatta en så vid personkrets som den gäller för fram tills innan denna flyktingkrisen startade.

Så vår rekommendation är er mamma skall ansöka snarast möjligt och omgående för att omfattas av dem mer generösa reglerna som gäller.


Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar