2015-11-19

Hur skall man dela på pengarna från gemensam bostad när man säljer den om varit sambo enligt sambolagen?

Hejsan

Jag och min sambo köpte lägenhet tillsammans, där jag till och med betalade dubbelt så mycket mer för insatsen.

Nu när vi ska dela på oss så säger han att jag inte har rätt till lika mycket som honom p.g.a. att han står på lånet för lägenheten.

Vad gör man då?

Mvh Ano


Hej Ano

Vi förutsätter att ni inte har skrivit något samboavtal emellan er, och under dessa förutsättningar avger vi vårat svar till dig här.

Eftersom ni har köpt och bott gemensamt i insatslägenheten. Så får man anse utifrån sambolagen att det är gemensamma egendom, och därmed skall den delas lika mellan er när man avyttrar och säljer lägenheten.

Detta innebär att när ni säljer lägenheten så tittar man på hur mycket var och en av er har betalat på lägenheten när ni köpte den. Vid en försäljning så får vardera part tillbaka den summan som man har gått in med när man köpte lägenheten.

Blir det sedan en vinst eller förlust när man säljer lägenheten, så delar man denna lika mellan er. 

Vem som har tagit och som står på lånet för insatslägenheten. Avgör inte för hur det skall delas mellan er enligt sambolagen vid en försäljning av er gemensamt inköpa bostadslägenhet.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar