2015-10-28

Har man rätt till hyresavdrag och hyresreducering vi en renovering samt stambyte av ledningar i en hyreslägenhet?

Hej!

Jag heter Anita och den 25 september köpte jag och min sambo en lägenhet. Vi visste från början att de kommer att göra stambyte i hela byggnaden men inte riktigt att det kommer att se ut som det gör.

Idag börjar de hos oss och det kommer att ta ungefär 5veckor. Under tiden har man ingen avlopp, ingen vatten och ingen toalett hemma. Kranar med vatten finns i trappgången och två toaletter med dusch finns utanför, typ 10-20 meter. De finns i små baracker och nycklar hänger på trapp uppgången.

Trots förändrade bostadsförhållanden och standard ska vi betala samma hyra under det perioden. Jag undrar om detta är lagligt?

Jag blir lätt förkyld och sjuk så att gå ut med blött hår och i allmänhet efter duschen är inte bra, speciellt inte nu när det börjar blir minus grader. Jag tycker att det är nästa omöjligt att bo här under tiden de byter stammar. Hade man inte behövt att betala hyran så kunde man kanske hitta någon vän man kan bo hos eller nåt i de 5 veckor. Vad tycker ni att vi ska göra.

Med vänlig hälsning, Anita.


Hej Anita

Hyreslagen säger: Att kan man inte nyttja sin lägenhet så har man rätt till hyresavdrag på hyran, och detta motsvarande de som bristen och felet avser.

I det aktuella fallet när man brukar byta stammarna i ett hyreshus. Så brukar hyresgästerna få bo gratis under hela den tiden som dem inte har vatten avlopp i sin lägenhet. De vill säga 5 veckor i ert fall då.

Tittar man på avgjorda domar och predikat så brukar hyresnämnderna och tingsrätterna komma fram till ett pris avdrag på hyran med 40 % under den perioden som man inte har tillgång till vatten och avlopp i lägenheten.

Vårt råd är att du vänder dig till hyresvärden och begär avdrag och reducerad hyra under den tiden som du är utan vatten och avlopp i lägenheten. 

Går inte hyresvärden med på någon reducering och avdrag på hyran, så kan du vända dig tillhyresnämnden och får saken prövad där.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar