2015-01-25

Polisanmälan av trafikbrott? Om vårdslöshet i trafik med motorfordon samt skadegörelse eller vandalisering av allmän egendom

Hej!

Se våra svar i kursivstil på dina frågor här nedan. 

Jag visste inte hur man kunde skickade det här till "Frågor/svar"-delen på eran hemsida, så därför skickade jag meddelandet direkt till er på er e-post adress jurist@2b4y.com.

Det gjorde du helt rätt i. Man skall mejlade in sina fråga till oss på den här e-post adressen jurist@2b4y.com.

Jag bevittnade ett trafikbrott och möjligtvis ett annat mindre brott som troligen begicks av samma person, och jag är osäker om det är värt att anmäla det om det inte leder till något konkret.

När det gäller trafikbrott har jag hört att man måste kunna identifiera föraren och inte ägaren. Jag vet inte vem som körde bilen men jag har antecknat registreringsnumret, och då kan man väl koppla föraren till trafikbrottet, va?

Utgångspunkten vid trafikbrott är att de är föraren som är ensam ansvarig vid trafikbrott. Å bilägaren är inte ansvarig för hur föraren kör bilen. Därför måste man kunna identifiera vem det är som har kört bilen och begått trafikbrottet. 

Men har man registreringsnumret på bilen. Så kan polisen kontakta ägaren av bilen och fråga vem som han har lånat ut bilen till, och på så vis kan polisen får fram och hitta själva föraren, och den som har begått själva trafikbrottet

Jag såg att han körde omkring på en kommunal idrottsanläggning för att ta sig därifrån, och han flyttade på en tyngre sten som är avsiktligen placerad för att hindra tyngre fordon från att komma in eller ut, och sedan körde han på en cykel/gångväg för att komma till bilvägen. Jag antar att kommunen kommer att anmäla detta eftersom stenen är tung och det kan kosta mycket att flytta tillbaka den. Det är väl ett förstörelsebrott av anläggning, eller hur?

I denna delen kan de bli tal om vandalisering eller skadegörelse av allmän egendom. Det är lite beroende på hur stora skador som har skett på grund av den vårdslösa bilkörningen. Det är även ett trafikbrott att framföra en bil på en cykelväg, och detta klassas då som vårdslöshet i trafik av motorfordon.

Kan jag göra något som kommer att leda till något mer konkret? Som sagt har jag registreringsnumret på fordonet men inte koll på föraren...

Vi rekommenderar dig att du ringa till polisen och berätta de som du har sett, samt uppger vilket registreringsnummer som du såg att bilen hade. 
För om de finns fler vittnen och olika polisanmälningar som är gjorda angående detta. Så kan polisen koppla ihop dessa och få en mer komplett bild över vad som har hänt. Å de ger polisen mycket större möjligheter att kunna utreda samt lösa olika brott som har skett i samband med denna händelsen. Polisens telefon nummer är 114 14

Tack på förhand för all hjälp!

Hälsningar
Bruno

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag lämnade en positiv kommentar och tryckte på "publicera" men jag vet inte om det tar en stund innan det dyker upp. I alla fall uppskattar jag det snabba och tydliga svaret jag fick från dig. Jag kommer definitivt att hänvisa till er om det skulle behövas!

    Hälsningar
    Bruno

    SvaraRadera