2017-01-05

Hur stor hyresökning har en fastighetsägare rätt göra och ta ut när man hyr en bostad av en privat hyresvärd?

Hej

Mitt namn är Christoffer Jag och min sambo hyr ett hus av en privat person där värme ingår i hyran. Nu när vi skulle förnya vårt hyreskontrakt så säger dom att vi använt för mycket värme och chock höjer hyran med ca 1500 kr. Sedan lägger dom på straff avgift på 100 kr per gång temperaturen går under 18*c eller över 22*c. Detta kan inte vara juridiskt försvarbart eller?

Sedan har dom ett rum mitt i huset som vi hyr som lager/magasin för sina saker. Jag och min sambo blev även erbjudna att jobba lite på ett tak, och vi jobbade lite mer än en månad och fick nästan ingenting betalt.

Hade varit mycket tacksam för er hjälp

Mvh
Christoffer


Hej Christoffer

Angående hyresökningen på 1500 kr. Så har fastighetsägaren rätt att justera hyran om det står i hyreskontraktet mellan er. Å då kan han ha rätt till att öka eller sänka hyra med motsvarande dem eventuella pris ökningar och sänkningar som fastighetsägaren har haft på sin driftskostnader.

Samt har fastighetsägaren gjort förbättringar och renoveringar under året som har gått, också standaren har ökat på ert boende, så har fastighetsägaren rätt att få skälig ersättning genom en hyresökning för dessa.

Så grund principen är att om det är avtalat i hyreskontraktet om att fastighetsägaren får höja hyra så skall en hyreshöjning anses vara skälig mot dem kostnader som fastighetsägaren haft.

Eftersom du skriver att det ingår värme i hyreskontraktet Så är det inte ditt ansvar att se till att det är rätt värme i hyresbostaden. Därmed blir klausulen om att det skall vara mellan 18 och 22 garder ogiltig och inget som du skall behöva ta ansvar för och reglera åt fastighetsägaren. Samt då att ta ut en straff avgift för att fastighetsägaren inte leverera rätt värme till er blir därmed inte tillämpbart på detta hyresförhållandet.

Vill ni har betalt för det jobbet ni har gjort på taket, så får ni skicka en räkning till fastighetsägaren för detta och begära ersättning för det arbete som ni har utförda.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar