2016-05-24

Vad och hur gör man om en bil är diplomat registerad och man inte kan få bilen godkänd vid en kontrollbesiktning på grund av detta?

Hej

Jag vänder mig till er för att ev få tips och råd över hur man kan lösa vår situatuion ang vår bil.

Vi köpte denna bil Volvo 855 -96 i 2015-04-13, besiktade den samma dag i Vara då den vid förra besiktningen 2015-02-27 fick underkänt, men nu gick den igenom och var alltså godkänd. I år när besiktningen skulle ske även då i Vara 2016-03-01 så gick den inte igenom för den var enligt den diplomatfordon.

I 50 min fick jag stanna på besiktningen för att chefen där fick ringa runt eftersom han inte vet vad man skulle göra för att lösa problemet.

Enligt besiktningsmannen så krävs ett intyg från Volvo men jag har ringt Volvo och efter 11 samtal till olika instanser/personer så får jag till svar att jag skall kontakt en viss Katarina Brinkenberg på upplandsmotor som ska vara en expert på diplomat bilar, men tyvärr så kan de ej hjälpa till för enligt dem så är bilen för gammal för att få fram några uppgifter om bilen.

Bilen är alltså intagen till Sverige som diplomatfordon 2006 av Suc Vojislav (slovenska ambassaden),  sedan köpt av en Christoffer Eile.

Efter det en Mats Lind 2011, sedan en Maria och slutligen en Mattias 2014.

Alltså är det rätt många ägare innan oss som borde fått information ang denna bilen, eller hur?

Jag ringer då transportstyrelsen och de hävdar att vid varje ägarbyte så har de upplyst om att detta fordon innehar en diplomatdispens och att detta felet ligger hos bilprovningen.

Enligt bilprovningen så har de tidigare haft en sk ”bugg” i sitt system som tyvärr har gjort att diplomatbilar har ”smitit emellan” som de uttryckte sig och de anser att felet då ligger hos transportstyrelsen för de ska egentligen redan vid första ägarbytet skulle kräva registreringsbesiktning.

Nu har vi fått flertal råd av olika människor att ta kontakt med er, detta är skandal att ingen, någonstans kan hjälpa till.

Hoppas ni kan hjälpa oss!

Med vänlig hälsning

Alexandra och Kristian


Hej Alexandra och Kristian

Av det du skriver så skall transportstyrelsen ha skickat ut ett papper om information vid varje ägarebyte om att bilen är ett diplomat fordon och vad som gäller för sådana.

Det framgår inte av din text att du skulle ha fått denna här information av transportstyrelsen när du blev registerad ägare till bilen. Därmed är det transportstyrelsen som har gjort fel emot dig och inte informerat dig om att det rör sig om en diplomatbil i det här fallet.

Härmed så skall du alltså vända dig till transportsstyrelsen och klaga på att du inte har fått denna informationen, och därmed inte kunnat införskaffa nördvändig dokumentation för att få bilen registeringsbesiktigad och godkänd på grund av deras fel och misstag.

Vi rekommenderar dig att skriva till transportsstyrelsen och klaga samt kräva ett skriftligt myndighetsbeslut av dem med besvärshänvisning om hur man kan överklaga deras myndighetsbeslut, och detta om dem inte själva rättar till bristen och felet som nu föreligger angående bilen så den inte kan bli godkänd.

Får ni inte igenom detta med transportstyrelsen så bilen blir godkänd av dem.

Så får ni försöka med att göra en nybilsregisteringsbesiktning av bilen som man typ gör med en importbil. Se länken här om hur man importerar bil.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar