2016-04-26

Kan en säljare kräva ersättning och skadestånd om och när man säger upp ett ingånget avtal om att köpa något?

Hej

Jag och min man hade bestämt träff med en bilfirma i måndags 25 april klockan 18.00 för att titta på en husbil. Firman säljer personbilar men hade tagit hem en husbil.

Vi blev väldigt pressade och stressade av säljaren då han talade om att han hade flera personer som var intresserade av bilen och en person väntade på att få veta om vi skulle ha den, och annars ville han köpa den. Vi ville få betänketid till morgonen därpå men det gick inte säljaren med på.

Vi fick 20 minuter på oss i bilen hem för att bestämma oss. Vi kände oss väldigt stressade men ringde dock efter ca 20 minuter för att tala om att vi ville ha bilen. Klockan var då 18.50.

Men när vi kom hem och fick tänka i lugn och ro kom vi på att vi hade gjort ett alldeles för hastat beslut. Vi hade ju inte ens provkört bilen och inte visste vi om allt fungerade i den.

Vi ringde bilfirman redan på morgonen därpå för att tala om att vi hade tagit ett för snabbt beslut och ville dra oss ur köpet.

Torsdag 28 april ringer säljaren och talar om att han vill ha 1,5 % av priset på bilen i skadestånd.

Kan han göra så?

Vi meddelar ju säljaren i väldigt god tid att vi ångrar oss. Vi köpte bilen när inte ens butiken var öppen, och vi ångrar oss dagen efter och innan butiken var öppen igen.

Jag vore väldigt tacksam om jag kan få ett snabbt svar på detta.

Med vänlig hälsning

Mia


Hej Mia

Oavsett om ett avtal är skriftligt eller muntligt mellan två parter enligt avtalslagen, så har ni det här fallet ingått ett köpeavtal mellan er båda, och det om att ni skall köpa husbilen av säljaren. Det spelar ingen roll vad klockan är, eller om ni så ångrar er bara några minuter efter ni sagt jag till att köpa husbilen osv.

Men ni ringde redan dagen efter på morgon och begärt att ni vill säga upp det muntliga köpet och köpeavtalet, och i samband med detta skulle säljaren ha upplyst er om att om ni vill göra detta.

Så kommer det att kosta er 1,5% av köpeskillingen och på priset av husbilen kostar.

Men eftersom säljaren inte upplyste er om detta i samband med att ni sa upp köpet och köpeavtalet, så har säljaren nu 3 dagar senare förlorat sin rätt till att i efterhand komma och begära ersättning för denna skada som han lidit, och detta på grund av att han inte informerade er om detta när ni sa upp köpet och det muntliga köpeavtalet mellan er.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar