2016-03-14

Hur delar man när man har varit sambo och skall separera och sälja sitt hus och egendom, samt har man rätt till kompensation för pensionsförluster för att man varit föräldraledig och hemma med barnen?

Hej

Min sambo och jag ska separera. Vi äger ett hus tillsammans som vi köpt för att bo i tillsammans.

Han betalade 100 000 i kontant och som han fått i vinst på en försäljning av en tidigare bostad. Han har stått för att betala räntan på huslånet då jag varit föräldraledig med våra barn.

Vad gäller och har jag rätt till hälften av de pengar han betalade kontant på huset när vi köpte det?

Jag har hört något om är en "skälighetsprincip" och att det skulle innebär att om man varit sambo mindre än fem år så behöver han inte dela sin miljon?
Vad gäller för eventuell vinst när vi säljer?

Tar man hänsyn till de inkomst och pensionsförluster jag haft under mina 2,5 år som föräldraledig?

/Ulrica


Hej Ulrica

Skall ni separera och tidigare har varit sambo och skall sälj ert gemensamma hus efter så kort tid så är det följande som gäller enligt sambolagen.

Var en av den delen som samboparterna har investerat i huset när det köptes och införskaffades har rätt till att få tillbaka sin andel och insats först.

Sen om det bli en vinst eller förlust när man har sålt egendomen och huset i det här fallet. Delar man sedan lika på mellan samboparterna.

Så svaret på din fråga är att du har bara rätt till hälften av vinsten eller förlusten som uppstår när ni säljer huset. Du har alltså inte rätt till den kontantinsats och pengar som din sambo har investerat i huset och egendomen när ni köpte det, och det gäller även lika så och omvänt för din sambo.

Angående din fråga om ”pensionsförluster” på grund av att en av samborna har varit hemma med barnen i 2,5 år och föräldraledig. Är mycket intressant fråga som du ställer och tar upp här nu. Men vi har inte lyckats med att hitta något riktigt bra svar på den. Där man i något ärende och domstolsmål har tagit upp denna frågan och avgjord den. Därför blir det omöjligt för oss att ge dig ett bra svar på denna mycket intressanta frågan.

Men i detta fallet kan man väl tänka sig att kanske någonstans tänkas jämka. Att din sambo har nu stått för och betalat räntorna på huslånen, och detta emot att du har förlorat dina pensionsrättigheter under den motsvarande tiden eller?  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar