2016-02-02

Måste man betala och lösa lånen om man säljer en fastighet som finns i Spanien, och som ingår i ett dödsbo efter en avliden?

Hej

Jag har en fråga om en fastighet utomlands som finns i Spanien.

Det finns ett lån på fastigheten med 4 st betalningsansvariga på lånet, en har dock avlidit, också finns det tre kvar.

Dock står endast två på lagfarten till fastigheten, alltså ägare av den. Varav den ene är den avlidne.

Vid försäljning av fastigheten, måste den del av lånet som tillhör de två som inte står som ägare då lösas?

Ska den kvarvarande och dödsboet efter den avlidne lösa hela lånet eller då två fjärdedelar?

Mvh Linnéa


Hej Linnéa

Första frågan som man måste ta ställning till och som du inte bevarar i din beskrivning här ovan till oss. Är om den avlidnes dödsbo skall följa den svenska eller spanska lagstiftning när bouppteckningen skall upptecknas och förrättas efter den döde?

Eftersom vi inte vet svaret på frågan här ovan. Plus vi är inte expert på den spanska lagstiftningen. Men vet att den spanska lagstiftningen skiljer sig avsevärt ifråga ifrån vår svenska lagstiftning på detta området, och därmed blir det helt omöjligt för oss att besvara din fråga.

Men om dödsboet skall anses vara svenskt och man skall göra upp en bouppteckning enligt den svenska lagstiftnings regler.

Så när man säljer en fastighet som ingår i ett dödsbo. Så avslutar man alla lånen till dem gamla ägarna av fastigheten, och den eller dem nya ägarna som köper fastigheten tar då upp nya lån i sitt eget namn när dem köper in fastigheten. 

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar