2016-01-19

Vem har rätt att ta del av tillgångarna i dödsbo och vem skall upprätta bouppteckningen om den döde har mindre än ett halvt basbelopp i tillgångar?

Hej.

Har en gammal vän som jag hjälpt med att handla o skicka in hennes räkningar ...hon har inga anhöriga o har varit gravt alkoholiserad o sålt allt av värde ....innan jag kom in i bilden ....

Men nu när hon avlidit dyker det upp gamla vänner ,o tror att hon har pengar ...o fattar inte att hon inte har något ....dom har varit inne o rotat i hennes boende på ålderdomshemmet o anklagar folk för att ha tagit porslin o ? …men jag vet att hon gav allt till secondhand när hon flyttade till detta boende …

Min fråga vad har dom för rättigheter ...tycker dom bär sig hemskt åt ...för dom skulle ha saker till sina barnbarn ...när dom kände henne levde hon ett rikt liv ...sen drack hon sig till en stroke ..o låna pengar av allt o alla ...det känner dom inte till o tror inte på ...så nu skulle dom kolla kontoutdrag mm mm ...får dom verkligen göra så ....

Mvh Marita


Hej Marita

Det är den som är bouppteckningsman som har hand om att samla in alla uppgifter om vilka tillhörigheter och ekonomiska till gångar i ett dödsbo, och sammanställa dem till en bli en bouppteckning.

Dem ända som har rätt att ta del av bouppteckningen och måste godkänna denna är dem som dödsbodelägare i dödsboet.

Alla andra har inget med dödsboet att göra och inga lagliga rättigheter att vara där och ta eller begära en massa.

Har dödsboet mindre tillgångar totalt sett än ett halvt basbelopp, så kan man begära en förenklad dödsboanmälan, och då vänder man sig till kommunen som gör denna och upprättar en förenklad dödsboanmälan över dödsboet.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar