2016-01-11

Hur får man en gåva och ett gåvobrev med nyttjanderätt om att man få nyttja en fastighet ogiltigförklarat också man kan sälja av fastigheten?

Hejsan.

Jag och min familj har lite problem angående en person som nämns endast vid namn och födelseår i ett gåvobrev.

Ska försöka hålla mig kort..

Min mormor (en svensk författarinna) gick bort i April 2015. Hon gav min mor (hennes dotter) hennes hus i ett gåvobrev för 14 år sedan. I detta gåvobrev så nämns en punkt att det finns en person (som sol och vårade mormor) som i och med gåvobrevet ska kunna bo i mormors uthus så att säga till ett självkostnadspris när han är i Sverige. Det nämns inte vilken person vid det här namnet som det gäller. Utan endast ett namn och att han bor i Canada. Inget personnummer eller något sånt. Det står även i gåvobrevet att denna gåva INTE har något med förskott på arv eller så att göra. Utan det är en gåvorätt och slätt.

Min mor vill nu sälja mormors gamla gård (hennes egen gård sen 14 år tillbaka) eftersom dom inte har råd att underhålla den mm. Det finns många anledningar till att mina föräldrar inte vill ha den kvar helt enkelt. Då säger en mäklarjurist i Kalmar att det inte går att sälja gården eftersom att nästa köpare måste godkänna att denna punkt i gåvobrevet följs med till nästa köpare. Med andra ord att nästa köpare måste hushålla denna herre ( som vi fortfarande inte vet till 100% vem det är det gäller eftersom vi endast har ett namn)

Jag har gåvobrevet här, en kopia du kan få kika på för att kunna ge mig någon form av rådgivning vart vi ska vända oss.

Det är inte aktuellt i nuläget att köpa ut den här personen och vi vill hitta något sätt som gör att vi kan sälja gården helt enkelt. Att den här personen försvinner ur vårt liv.

Det låter i mina ögon helt absurt att min mor inte ska kunna sälja sin egen gård på grund av detta. I teorin så kan jag t.ex. då låta alla mina vänner och bekanta skriva in i gåvobrev till mig att när dom går bort så har jag tillgång till deras (gamla) hus. Så kan inte den som ärvt det sälja till någon om inte denna nästa godkänner att jag bor där.

Hur gör vi och vem kan man vända sig till bäst inom juridik för att få den punkten ogiltig. Eller hitta något form av vis som gör att vi kan sälja utan förbehåll. Nämner igen att denna punkt i gåvobrevet nämner INTE något personnummer eller adress mm. Utan endast ett namn och vilket land namnet bor i.

Jätte tacksam för rådgivning vart jag/vi borde/kan vända mig/oss.

Hälsningar

Jimmy


Hej Jimmy

Ja, det är som mäklarjuristen i Kalmar säger. Ni kan inte sälja fastigheten utan att ha upplyst om gåvobrevet, och att den nya köparen godkänner det.

Men vad ni kan göra är att vända er till den domsaga där fastigheten är belägen, och genom en stämning begära att domstolen ogiltigförklarar nyttjande rätten enligt gåvobrevet.

Vad som då sker är att när ni begär detta hos domstolen genom er stämning av motparten. Så måste domstolen kontakta motparten och söka honom på diverse olika vis, och om motparten inte infinner sig i till huvudförhandlingen i domstolen, så blir det tredskodom. Detta innebär att den part som inte infinner sig till domstolen förlorar målet.

I det här fallet så blir det er alltså er ståndpunkt som vinner, och ni får igenom er begäran om att motparten inte har längre rätt att nyttja fastigheten eftersom ni anser att gåvobrevet inte är giltigt. 

Vill ni anlita en jurist som oss här eller en advokatbyrå. Så skall ni söka efter en som är specialiserad på familjerätt och fastighetsjuridiska frågor.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar