2015-07-23

Hur går en bodelning till vid en skilsmässa efter ett giftermål?

Hei.

Jeg er norsk, håper det går bra.

Min fru og jeg separert i juni i år.

Min fru har ekteskapförord og med det får jeg ikke ut noe på grunden.

Hun sa til meg at om vi tar bodelning med advokat, blir det bare veldig dyrt for oss. Og hun sa at man må ha  alle kvitton ellers går det ikke å dele.

Hun har tatt alt utenom noe smått som hun har bestemt.

Vi har bodd sammen i 12 år og gift i 10 år.

Jeg og min pappa hjalp til å bygge huset med svigerfar, og han ville etter ca 5 år forsikre seg at huset forble datters hus for evig. Helt ok, når han sa at om vi skilles får jeg det jeg har lagt på huset.

Jeg trudde på dem, og skreiv under bodelningen uten advokat.

Vi har delt på gjelden. Så jeg går ut fra bostaden med over 200,000,- i gjeld.
Hun har holdt tilbake sparepenger som bare hun har spart i alle år vi var gift, 500 pr mnd. dem får ikke deles sa hun. Bare utgifter skal deles.

Er det rett?

Jeg angrer så ekstremt mye på at jeg var så blåøyd mot denne damen, jeg trudde på henne på riktig.

Jeg har hørt at man inte behøver kvitton, for det kommer en som bestemmer, om man tar bodelningen med advokat.

Kan man nå over en mnd i efterhand forlange en bodelning som er riktig og rettferdig?

Jeg har bevis på det henne sa om kvitton.

Finnes det rettferdig bodelning i mitt fall eller ej? Går det å anmelde til polis?

Hilsen Cato.


Hej Cato

Det är helt ok at du är norsk, så länge som din fråga och ditt ärende rör svensk rätt och lagstiftning.

Å vi kan bara svarar skenerellt på dina frågor här eftersom vi inte hartillgång till och inte har läst igenom de bodelningsavtalet som du skriver att ni har upprättat emellan er.

Först och främst är en bodelningen är en civilrättslig affärsuppgörelse och ett avtal som upprättas emellan två makar som skilje sig. Detta innebär att det är inte är en straffrättslig och polisiär sak, och som man kan anmäla till polisen.

Å enkelt förklarat går en bodelning ut på följande:

Man upprättar ett avtal när man gifter sig om vem av makarna som äger vad, och hur detta skall delas vid en skilsmässa.

Sedan när man skiljer sig går bodelningen till så att man delar upp egendomen i tre högar enligt avtalet.

Make 1 egendom i en hög, make 2 egendom i en hög, och en hög med dem gemensam egendom som finns, och som man sedan delar på mitten mellan makarna.

Så i ditt fall utifrån de du skriver är det bara själva huset som är din ex-frus enskilda egendom, och av detta så har du alltså inte rätt att få något.

Resterande av alla saker och tillgångar samt skulde som ni hade, blir alltså era gemensamma tillgångar och skulder, och skall därför delas lika emellan er när ni skiljer er enligt lagen, och om ni inte friviligt väljer att dela detta på något annat sätt.

Så svaret på din fråga som vad som skall delas är att både tillgångar och skulder skall delas upp emellan er, inte bara skulderna som din fru har sagt.

Å på din fråga om kvitto, så all egendom som de inte finns kvitto på och som inte går att bevisa att det är den ena makens ensilda egendom. Anses vara och skall till höra högen av gemensamma egendom och som skall delas lika emellan er.

På din fråga om du kan gå till polisen med detta så är svaret nej, och detta eftersom det är civilrättslig affärsuppgörelse emellan två parter.

Utifrån som du beskriver det så anser vi inte att bodelningen är rättvist fördelar emellan er enligt lagen.

Å därför rekommender vi dig att kontakta en advokat eller jurist som är expert på familjrätt, och be dem gå igenom och titta på ditt ärende, och sedan lämna en rekommendation till dig om vad dem kan hjälpa dig med angående denna bodelningen. 

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar