2013-12-22

Vad gäller vid dolda fel vid en hus och fastighetsaffär?

Vad räknas som dolt fel i en hus och fastighetsaffär, där man har köpt ett bostadshus?

Kortfattat är ett dolt fel sådant som man inte kan upptäcka under en vanlig överlåtelsebesiktning av legitimerad besiktningsman i samband med ett husköp. Exempel på sådana fel kan vara vattenskada inne i en vägg eller sönderrostade rör. Det är viktigt att komma ihåg att man som både säljare och köpare har en omfattande upplysnings- och undersökningsplikt i samband med ett husköp. Det är därför alltid att rekommendera att anlita en besiktningsman som kan undersöka huruvida det finns fel i huset i samband med köpet.

Fel i fastighet föreligger om fastighetens skick inte stämmer överens med vad parterna har avtalat om vid köpet. Fel föreligger också om fastigheten avviker från vad köparen med fog har kunnat förutsätta vid köpet. Köparen har en långtgående undersökningsplikt vid fastighetsköp. Det krävs en noggrann besiktning av fastigheten. Att anlita en besiktningsman är inte ett krav men det är dock att rekommendera om man inte har erfarenhet av fastighetsköp. Om säljaren lämnar en utfästelse om en viss omständighet, muntlig eller skriftlig, befrias köparen från sin undersökningsplikt och behöver därmed inte själv undersöka omständigheten.

Säljaren är också ansvarig för så kallade dolda fel, det vill säga fel som köparen inte kunde förväntas upptäcka vid en noggrann undersökning av fastigheten före köpet. Om felet bedöms vara upptäckbart befrias säljaren från sitt ansvar.

Om det föreligger ett fel i fastigheten kan köparen kräva prisavdrag på köpeskillingen. Prisavdraget ska motsvara kostnaden för att avhjälpa felet. Är felet av väsentlig betydelse för köparen har han rätt att häva köpet. Köparen kan i vissa fall även vara berättigad till skadestånd.

Om köparen upptäcker ett fel på fastigheten ska han reklamera detta till säljaren inom skälig tid. Om reklamation inte sker inom skälig tid kan köparen förlora sin rätt att åberopa felet. Möjligheten att åberopa fel preskriberas under alla omständigheter tio år efter köpet. Vid fel bör därför köparen omgående reklamera felet till säljaren genom ett skriftlig meddelande för att undvika att förlora sin rätt att åberopa fel.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar