2017-03-01

Hur beskattas en bostadsrättsförening och dess bostadsrättsinnehavare om bostadsrättsföreningen säljer av en del av sin fastighet med mark och byggnader?

Hej

Jag bor i en Bostadsförening, äldre form av bostadsrättsförening. Föreningen består av 2st fastigheter, en med bostadshuset på och den andra är bebyggt med vårat förråd.

Nu är det så att vi vill sälja fastigheten där förrådet står. Tanken är att dela ut vinsten från försäljningen till våra medlemmar.

När vi ”köpte" våran lägenhet ingick även en del i förrådet och på sätt tycker jag att en del av tomten ingick i köpet, kanske tveksamt.

Frågor:
Vilket skatt på vinsten får bostadsföreningen vid försäljning av tomten?
Vilken skatt för medlemmarna?

Tacksam för svar med vänliga hälsningar

Rudolf


Hej Rudolf

Hur bostadsrättsföreningen skall deklarera denna delen av fastighetsförsäljningen beror på om denna delen av fastigheten är taxerad som näringsfastighet eller privatbostad enligt det senaste taxeringsbeskedet.

Det enklaste och bästa som bostadsrättsföreningen kan göra med vinsten från försäljningen. Är att betala av på och sänka belåningen samt sina skulder som föreningen har. På så vis kommer det alla medlemmarna i bostadsrättsföreningen tillgodo genom sänkta månadsavgifter, och detta blir ju då proportionerligt och rättvist fördelat enligt utifrån de andelstal varje medlem har.

Genom detta ni får en sänkt månadsavgift som bostadsrättsinnehavare av bostadsrättsföreningen, och är det ingen skatt på detta, och därav kommer det indirekt alla medlemmar tillgodo helt skattefritt.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar