2016-11-16

Hur kan jag få min utländska utbildning och betyg godkända och validerade i Sverige när det är en felstavning på mitt namn?

Hej!

Migrationsverket angav fel namnstavning på min kompis förnamn när han invandrat sig till Sverige för några år sedan.

Och problemet uppstår i att min kompis vill omvandla sitt utländskt betyg till Sverige och börja studera här på universitetet. Men på hans betyget står ett annat namn än han har här i Sverige (dock inte stor skillnaden, bara två bokstäver som inte stämmer med varandra) och Universitets- och högskolerådet accepterar inte hans utländsk betyg p.g.a. namnskillnaden.

Vad kan min kompis göra i sådant fall?

Tack för svaret
Matthias


Hej Matthias

Vad din kompis kan göra är att fixa en ID handling från sitt hemland. Där det står hans namn rättstavade namn och exakt likadant som det stå på hans utländska betyg, och som han nu vill ha validerat och godkänt.

För med den utländska och svenska ID handlingen så framgår det att av bilden på båda båda ID handlingarna, att det är nu en och samma person men med bara olika stavning av hans namn.

Därefter kan kan han skicka allt detta till universitet igen, och kanske få sin utbildning validerad och godkänd av universitetet.

Godkänner ändå inte universitet hans utbildning och betyg.

Då får han vända sig till folkbokföringen i Sverige och ge in båda sina ID handlingar till dem, och där begära en ändring i deras register av hans felstavade namn.

Vägrar folkbokföringen att rätta hans felstavade namn. Så kan han ansöka om och begära att få göra en namn ändring av sitt namn hos folkbokföringen

Därefter när han har fått igenom sin namn ändring kan han skaffa en ny svensk ID handling med sitt rättstavade namn, och sedan skicka in denna till universitet tillsammans med sitt betyg, och då begära att han får sin utbildning och betyg validerat och godkänt.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar