2016-06-02

Kan och har butikerna rätt att själva ändra på den lagstadgade reklamations tiden på 3 år, till att bara gälla och vara i 2 år istället?

Hej!

Hur kommer det sig att vissa butiker sätter upp bara 2 års reklamation tid?

När 23 § Konsumentköplagen ger mig som en konsument 3 års reklamations rätt.

Kan verkligen butiker tillhandahålla kortare tid än vad svensk lagtext anger?

Tack på förhand!
Berdis


Hej Berdis

Du har helt rätt den lagstadgade reklamationstiden är på 3 år vid konsumentköp i butik enligt 23 § konsumentlagen.

Å inga butiker kan eller har ingen rätt att ändra på längden på reklamations tiden som är på 3 år, och som lagen föreskriver. Skriv någon butik detta så gäller inte de, utan det är alltid den på 3 års reklamationstid som gäller.

Men många tillverkare och butiker erbjuder själva garantier och det gör dem helt frivilligt, och dessa garanti tider är ofta på 2 år och på många produkter som säljs idag. Därför så förväxla inte en garanti tid som butiken lämnar, med den lagstadgade reklamations tiden som är på 3 år. För detta är två helt olika saker.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar