2015-02-18

Har man rätt att häva ett bilköp om mätarställningen och mil antalet är felaktig vid köpet av bilen?

Hej,

Jag och min fru köpte en bil från bilfirma för ett år sedan, och för ca. en månad sedan när vi skulle bytta in bilen mot en nyare bil visade sig att mil antalet på bilen har skruvats ner.

Vi fick kopia på en rapport från Carfax och där finns alla service, besiktning etc och helt plötsligt innan vi köpte bilen har mil antalet skruvats ner.

Enligt serviceboken har man bytt kamrem på bilen med de mil antal som bilen såldes med. Men enligt carfax har man endast bytt olja och oljefilter tre dagar tidigare än stämpeln i boken med mycket högre mil antal.

Ingen bilfirma vill nu ha med denna bil att göra, och bilfirman som vi har köpt bilen av hävdar att verkstaden har bara gjort fel, och att det är mänskliga faktorn, och att de har ingen skyldighet att ta tillbaka bilen, utan att det enda de kan erbjuda. Är att stämpla nytt mil antal i boken med dagens datum och detta trots att bilen har både varit på service och besiktning, och detta efter att vi har köpte den och dessa mil antal finns registrerade.

Nu vet vi inte ens om kamrem har bytts, dessutom när vi köpte bilen fanns det några tecken på kommande rost fläckar på bilen. Men eftersom det fanns fem år kvar av rostgarantin sa de att VW kommer att åtgärda detta och hänvisade oss till VW verkstaden. Men efter flera besök vägrade både bilfirman som sålt bilen och VW verkstaden att gå med på att åtgärda rosten, och erbjöd oss i stället att fixa det mot betalning.

Vad har vi för rättigheter? Vi vill häva köpet och betala för mil antalen som vi har nyttjat bilen, och vi kräver att får ersättning för dem kostnader i form av service, besiktning och ränta som vi haft. Men bilfirman som har sålt bil vägrar.

Med vänliga hälsningar

Chris


Hej Chris

Eftersom att du kan bevisa med hjälp av Carfax rapporten. Att bilen som du köpte var behäftad med sådana allvarliga fel, och som bilförsäljaren skulle har kollat upp samt informerat dig om. Så har du enligt konsumentköplagen rätt att få köpet hävt, och därmed få ersättning för dem kostnader som du har haft. Samt då gör man avdrag på själva återbetalningen av köpet, och för den delen som du har utnyttjat bilen.

Eftersom att bilfirman vägra att häva köpet. Å eftersom du har så bra bevisning som Carfax rapporten, och som både redovisar exakt vad som hänt och vad som är felet, och vem som har orsakat själva felet och som därmed är ersättningsskyldig.

Gör att vi rekommenderar dig att vändadig till Allmänna reklamationsnämnden, och be dem om att avgöra ärendet, och få ett beslut av dem på att du har rätt till att få köpet hävt.

En anmälan och ett avgörande av ärendet i Allmänna reklamationsnämnden är helt gratis. Men nämnden är ingen domstol, utan utgör bara en rekommendation. Cirka 70 % av alla företag följer Allmänna reklamationsnämndens beslut.

Skulle bilfirman inte följa Allmänna reklamationsnämndens beslut. Så kan du alltid stämma företaget vid domstol, och begära att domstolen skall fatta ett beslut om att köpet skall hävas.

Fördelen med att få prövat ärendeti Allmänna reklamationsnämnden är att det är helt gratis, och då om du senare måste stämma bilfirman för att få dit köp hävt. Och detta p.g.a. av att bilfirman vägrar att följa rekommendationen ifrån Allmänna reklamationsnämnden. Så kommer domstolen att läsa Allmänna reklamationsnämndens beslut, och med största möjliga sannolikhet kommer domstolen att komma fram till och fatta exakt samma beslut som Allmänna reklamationsnämnden har gjort.

Men att lämna in en stämningsansökan till domstol kostar idag ifrån 900 kr och uppåt i avgift, och den part som förlorar målet få betala (ombudens arvode) rättegångskostnaderna. Å med tanke på dessa kostnader, så kan de vara bra att man först har fått ärendet prövat helt gratis i Allmänna reklamationsnämnden, och man minimerar därmed riskerna med att förlora tvistemålet i domstol.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar