2014-12-14

Avtal och kontrakt vid försäljning av bostadsrätt

Här kan du beställa och köpa följande olika juridiska standard eller anpassade samt individuellt skräddarsydda juridiska avtal och kontrakt av oss.

Det finns inga krav på att du måste anlita en mäklare om du ska sälja din bostad. Om du ska sälja din bostad utan att anlita en mäklare krävs det att du gör mer av jobb själv, men du kan komma billigare undan.

Här har vi samlat generell information om vad som kan vara bra att tänka på när du ska sälja din bostadsrätt utan mäklare. Här kan du beställa avtal och kontrakt av oss som du behöver för att sälja din bostadsrätt själv.

Checklista
Börja med att värdera bostaden. Vilket pris ska du sätta?
Utforma en säljannons. Var och hur ska du annonsera?
Lägg upp en plan och avsätt tid för visningen av bostadsrätten.
Sätt ett utgångspris. Därefter kan spekulanterna börja buda via sms:a eller mejl.
Kolla upp köparens ekonomi. Begär att få se lånelöfte, kolla upp personens deklaration och eventuella betalningsanmärkningar.
Informera köparen om dolda fel.
Sist men inte minst är det dags att få ihop det juridiska avtalet och kontraktet som du kan beställa av oss här.

Värdering
Det första du bör göra är att värdera bostadsrätten. Om du tycker att det är svårt att värdera din bostadsrätt kan du titta på motsvarande objekt på säljsajter, om du har en bostadsrätt kan du kontakta din bostadsrättsförening för att höra vad andra lägenheter i fastigheten sålts för och du kan söka på internet. Du kan också välja att anlita en värderingsman, till exempel via Sveriges Handelskamrar.
Försäljning
När du har värderat bostaden är det dags att få ut information om att bostadsrätten är till salu. Det kan vara svårt att nå ut till en lika stor kundkrets som en mäklare, men det finns sajter där du kan annonsera ut din bostad. Kolla runt på internet och prata med vänner och bekanta om var de letar bostäder.

Visning
Lägg upp en plan och avsätt tid för visningen av bostadsrätten. Var bredd på att visningen kan behövas göras i flera omgångar.

Budgivning
Efter visningen har du förhoppningsvis fått in kontaktuppgifter till spekulanter. Nu är det dags att höra av sig till intressenterna och fråga om de vill lägga ett bud. Budgivningen sköter du smidigast via mejl eller telefon. Tänk på att informera alla intressenter om eventuella bud som inkommit, så att alla vet vilket det högsta budet är för tillfället. Som säljare är det du som bestämmer till vem och till vilket pris du vill sälja. Både säljare och köpare kan ångra sitt bud fram tills att ett köpeavtal skrivits under. Ingen är bunden innan dess.
Välja och kontrollera köparen
Det kan vara klokt att kontrollera att eventuella köpare verkligen kan fullfölja affären. Här kan du bland annat kolla lånelöfte, kolla med Skatteverket om köparens deklaration och du kan kolla med Kronofogden om köparen har några betalningsanmärkningar.
Kontraktsskrivning
Vi rekommenderar att ni använder ett köpekontrakt, det vill säga ett köpeavtal i skriftlig form. Vid köp av hus, ägarlägenhet och bostadsrätt krävs att avtalet är i skriftlig form för att det ska vara bindande för säljaren och köparen. Mallar för köpekontrakt finns att köpa via oss här.
Det är väldigt viktigt att du sköter det juridiska korrekt. Reglera allt och skriv upp vad ni kommer överens om för att slippa problem efter tillträdet. Konsumentverket råder personer som vill sälja privat att kontakta en jurist om det blir det minsta komplext. 

Dolda fel
Som säljare är det viktigt att du noga upplyser om de fel som du vet finns på bostadsrätten, för att undvika eventuella problem med dolda fel i framtiden. Som säljare har du ingen plikt att berätta om vilka fel och brister som finns i bostadsrätten. Däremot har du ansvar för dolda fel i upp till tio år från köparens tillträde till bostadsrätten. Gör en tydlig lista över bostadsrättens fel och brister och bifoga i köpekontraktet. Det innebär att du som säljare uppfyller din upplysningsplikt och att du friköper dig från ansvar. Då kan köparen inte komma i efterhand och ställa krav. I köpekontraktet kan du lägga in en friskrivningsklausul mot dolda fel. Det i sin tur kan innebära att köparen vill pruta något på priset. Tänk på att fel som normalt inte är dolda, kan bli dolda om köparen frågar dig om felen och du utelämnar information om felen eller förminskar felen. 

Särskilt om att sälja bostadsrätt
En bostadsrätt innebär inte att du äger en lägenhet utan att du äger en andel i en bostadsrättsförening. Denna andel är knuten till rätten att utnyttja en viss lägenhet. Det är viktigt att både köpare och säljare är på det klara med detta för att undvika konflikter under eller efter en försäljning.
Till skillnad från hus och ägarlägenhet kan en bostadsrättshavare friskriva sig mer generellt från ansvar för dolda fel genom svepande formuleringar som "bostadsrätten säljs i befintligt skick". Detta gäller givetvis under förutsättning att köparen accepterar en sådan klausul. Du kan däremot inte friskriva dig från dolda fel som du känt till, utan att upplysa köparen om dessa fel.
Om din make/maka, registrerade partner eller sambo är bostadsrättshavare tillsammans med dig, säljs bostadsrätten gemensamt. Även om du ensam är bostadsrättshavare, men bostadsrätten är er gemensamma bostad, krävs samtycke från din make/maka, registrerade partner eller sambo för att sälja lägenheten.

Skriva på kontraktet
För att avsluta försäljning skriver ni på köpekontraktet. Kontraktet ska upprättas i två exemplar. När köpekontraktet skrivs betalas handpenningen, som ofta brukar vara cirka tio procent av vad bostadsrätten kostar. Tänk på att inte låta köparen komma in i förväg för att till exempel renovera. Innan avtalat tillträdesdatum kan det bli ditt ansvar om något händer i bostadsrätten. Håll inte heller köpet öppet för senare kontroller, exempelvis en radonmätning. En lösning är snarare att antingen klara av alla kontroller innan försäljningen eller sänka priset och låta köparen ta hand om det.

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Så tar vi tacksamt emot ett bidrag av dig till våra omkostnader och utgifter som vi har för servicen och hjälpen här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, också besvarar vi dina juridiska frågor gratis åt dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar