2016-12-15

Kan min före detta man bryta upp dörren och låsen och flytta in i min bostad utan mitt godkännande och medgivande?

Hej,

Bakgrund
Jag är gift med en man och och vi äger ett företag tillsammans som bedriver
en biluthyrning. Verksamheten var nära att gå i konkurs för ett par år sedan, p.g.a. hans slarv. Det
är han som jobbar och har jobbat operativt på företaget. Jag har i alla år jobbat i bakgrunden på företaget. Jag jobbar heltid som IT expert på en storbank annars.

När det gick allt sämre för verksamheten och kunderna svek p.g.a. brist på service och otillgänglighet o.s.v., förfalskade han min signatur och tog ut lån vid två tillfällen för att rädda verksamheten för tillfället. Men ekonomiska problemen växte och blev allt större. Det dolde han för mig.

Jag och mina söner trädde in aktivt för två år sedan och jobbade hårt med företagets ekonomi och lyckades rädda företaget från konkurs och har försökt sedan dess och jobbat ihop med honom för att avveckla verksamheten.

Han har i alla år raggat tjejer ständigt, vilket jag kände till och han har aldrig slutat med det trotts att han har vetat att jag vara medveten om det. Han har alltid förnekat det förstås och fortsatt med gärningen.

Med tanke på att det fanns risk för mig att tappa kontrollen över företaget och bli ruinerad, valde jag att vänta med skilsmässan tills företaget var avvecklat och lånen återbetalda.

Ägarskapet reglerades för 16 år sedan genom ett äktenskapsförord, och då vi bodde i ett hus.

Jag står på den bostadsrättslägenheten som jag och min man bodde i fram till december 2015. Han bestämde sig för att flytta ut för ett år sedan p.g.a. alla problem och konflikter, och han försökte en gång att få tillstånd bodelning under pågående äktenskap och vilket han inte lyckades med p.g.a. det äktenskapsförordet som finns hos tingsrätt.

Nu har han meddelat att han kommer att flytta in i lägenheten igen, vare sig jag vill eller
inte.

Min fråga
Kan han på egen hand bestämma att flytta in, utan att jag godkänner det?
Kan han bryta sig in i lägenheten om jag sätter ett extra lås på dörren?

Mvh
Minoo


Hej Minoo

Nej, eftersom det är du ensam som har besittningsrätten och tillgång till lägenheten nu. Så har han ingen som helst rätt att varken bryta sig in eller ens flytta in utan ditt medgivande eller godkännande

Samt att eftersom det finns ett äktenskapsförord mellan er, och utifrån vad du själv skriver om detta och utan vi har läst det. Så verkar det som att enligt äktenskapsförordet så skall bostaden anses att vara din enskilda privata egendom, och därmed han har ingen rätt till, eller ens att komma in i din bostad utan ditt medgivande, och du står även skriven på bostadsrätten som ägare till denna.

Bryter han sig in och flyttar in utan ditt medgivande, så är det anses som olaga intrång och hemfridsbrott enligt brottsbalken.  

Om du tycker att svaret på frågan var till nytta och hjälp för dig?

Då tar vi tacksamt emot en gåva av dig till utgifterna som vi har haft för den juridiska rådgivningen och hjälpen som vi har givit till dig här. Du lämnar ditt bidrag enklast på länken här.

Här hittar du alla dem eventuella avtal och kontrakt som du behöver.

Samt har du juridiska frågor som du önskar ett svar på?

Skicka in och ställ dina juridiska frågor till oss här på jurist@2b4y.com, så besvarar vi dina juridiska frågor med svar helt gratis åt dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar